• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Κ.Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δίπλα στην λέξη λαϊκιστής, υπάρχει το όνομα του Τσίπρα – Τι είπε για οικονομία και Σκοπιανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δίπλα στην λέξη λαϊκιστής, υπάρχει το όνομα του Τσίπρα – Τι είπε για οικονομία και Σκοπιανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά θέματα, από την Θεσσαλονίκη στην οποία βρίσκεται. Θα εστιάσουμε στα κύρια σημεία της ομιλίας του.

Οι πρώτες δηλώσεις του Κ.Μητσοτάκη

Κατά την διάρκεια του προγράμματος αλλά αμέσως μετά το στοίχημα ήταν η χώρα να βγει στις αγορές. Η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται όπως οι υπόλοιπες χώρες, ακόμη και σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό δεν τον νοιάζει. Αυτό είναι σφάλμα.

Προτεραιότητα για μας είναι η ρύθμιση του κόστος δανειοδότησης. Η Ελλάδα βγαίνει ωστόσο από το πρόγραμμα με αυστηρά πλεονάσματα και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο.

Τι είπε για το πρόγραμμα του Τσίπρα

Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τι είπε για το ασφαλιστικό σύστημα και τους νέους

Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών

Δίπλα στην λέξη λαικιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τούς εξαπατά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε «τσάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο που «συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό.

Τι είπε για την μεσαία τάξη αλλά και για τον ΟΑΣΘ

Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό 

Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματο, σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές, είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Τι είπε για την ακυβερνησία

Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο πρώτος στόχος, του Κ.Μητσοτάκη

Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές.

Τι είπε για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τι είπε για το Μάτι

Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά, είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και συμπλήρωσε: Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός

Τι είπε για την Δικαιοσύνη αλλά και για τους συμβασιούχους

«Μια εξετάστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα «σκάνδαλα», απάντησε: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Η προεδρική εκλογή, του 2020

Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, ενώ για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Το άνοιγμα της ΝΔ, προς την κεντροαριστερά

Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος.

Τι είπε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Τι είπε για τις περιφερειακές εκλογές

Η άποψή μας είναι σαφέστατη στο θέμα των χρισμάτων. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς πέρα από τη ΝΔ.

Στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν και να εκφραστούν οι ίδιες στις κάλπες για το ποιος θα είναι ο κατάλληλος για να τις εκπροσωπήσει. Στους μεγάλους δήμους δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να μιλήσουμε. Στις περιφέρειες σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015

Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Αναφέρομαι στον τρόπο που έχει πορευθεί συνολικά κι όχι μόνο σε θέματα συγκεκριμένα που αποτελούν σκάνδαλα. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη τη Δικαιοσύνη και δεν έχω διάθεση να μπαίνω στα χωράφια της.

Σε καμία περίπτωση από δικούς μου υπουργούς και ανθρώπους δεν θα γίνουν τηλέφωνα στη δικαιοσύνη για να προωθούν υποθέσεις ή κάποιες άλλες να τις βάλουν στην άκρη.

Έχω δεσμευθεί για μία εξεταστική επιτροπή. Για το τι έγινε τελικά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για να μάθουν και οι Έλληνες πολίτες τι ακριβώς είχε γίνει τότε. Για να μην μπορεί κανείς να πει ότι απλά «είχα αυταπάτες εκείνη την περίοδο». Είναι άσχετος ή ψεύτης ο κ. Τσίπρας; Γιατί έπρεπε να γνωρίζει την ζημιά που είχε κάνει στην περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου.

Τι είπε για τον κ.Πολάκη

Δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη η κυβέρνηση αυτή, πέρα από τα τραγικά λάθη. Ούτε καν απάντησε αν γνώριζε εκείνο το μοιραίο βράδυ κατά την live ενημέρωσή του αν υπήρχαν νεκροί ή όχι. Έχω πει εδώ και καιρό, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλίας, ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι που μέχρι σήμερα οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν. Ζήτησα από τον κ. Συνολάκη να μας πει ποιος έφταιγε. Δέχτηκε και ο ίδιος επικρίσεις όχι για το τι έκανε, αλλά για το ποιος είναι. Δυστυχώς ο κ. Πολάκης έκανε αυτό που έκανε κάτι φασιστικό, όπως γινόταν παλιά έξω από τις πόρτες, δίνοντας την διεύθυνση του κ. Συνολάκη.

Θα είχαν γλιτώσει οι άνθρωποι στο μάτι εάν δίδονταν εγκαίρως εντολή εκκένωσης της περιοχής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ

Έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν μιλάμε πραγματικά για ένα πραγματικό κράτος που χαράσσει τοπική Αυτοδιοίκηση τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές.

Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως.

Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

Αναφέρθηκε και στους ακροδεξιούς που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν στην ΝΔ

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε κανέναν κοινό με τον κ. Σαλβίνι».

Η αναφορά του στο προσφυγικό

Για την ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας απάντησε σε ερώτημα για το αν προωθεί δεξιά – ακροδεξιά ατζέντα. Είναι το αυτονόητο να μην κυκλοφορούν ομάδες αντιεξουσιαστών που βεβηλώνουν δημόσια κτίρια ή να δίνονται άδειες σε καταδικασμένο για 11 δολοφονίες. Αυτό που έγινε με τον νόμο Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί.

Για την ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία»

Κανείς Έλληνας δε θα ήθελε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής, απάντησε και πρόσθεσε:

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Από τη στιγμή που θα κερδίσουν ταυτότητα και γλώσσα το όνομα θα ξεχαστεί γρήγορα και όλοι θα μιλούν για Μακεδονία.

 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου του κ.Μητσοτάκη:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...