Βίντεο που δείχνει την πορεία του τσουνάμι στη Μεσόγειο από τον Σ. Αρναούτογλου

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέβασε στο facebook, βίντεο με την πορεία του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με τον κ .Αρναούτογλου, το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός έφτασε στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά φτάνοντας και τα 20 εκατοστά, ενώ 56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας, φτάνοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.

«Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα. Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ύψους περίπου μισού μέτρου, σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας. Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...