Τσελέντης: Περιμένουμε 6,5 ρίχτερ στην Τουρκία – Θα δούμε αντίστοιχες ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ στην Κων/πολη;

«Έχει καιρό να δώσει σεισμό το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας».

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, επί τάπητος έχει βρεθεί ξανά το περιβόητο ρήγμα της Ανατολίας, παρακλάδι του οποίου έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ελλάδα με ισχυρούς σεισμούς.

Αν και προς ώρας οι σεισμολόγοι δεν συνδέουν τον διπλό σεισμό των 7,8-7.7 ρίχτερ στην νοτιοανατολική Τουρκία με τον ελλαδικό χώρο, εντούτοις δεν κρύβουν την αναησυχία τους για αυτό.

Στο Mega μίλησε για το θέμα αυτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λέγοντας αρχικά πως:

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα».

Ωστόσο «ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Αφού έκανε μία σύντομη επεξήγηση των τεράστιων λαθών που έγιναν στη δόμηση των τουρκικών πόλεων, ο ίδιος εκτίμησε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ίσως και χρόνο, υπογραμμίζοντας πως αναμένει μετασεισμό περί τα 6,5 ρίχτερ στην περιοχή.

«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ. Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει καιρό να δώσει ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει άναρχη δόμηση».

(ΦΩΤΟ:freepik)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί