• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Τραγωδία στο Μάτι: Δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα στους πυρόπληκτους- Στη βουλή η μήνυση κατά Σκουρλέτη και Τόσκα

Τραγωδία στο Μάτι: Δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα στους πυρόπληκτους- Στη βουλή η μήνυση κατά Σκουρλέτη και Τόσκα

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες.

 

Κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός από την πρώτη κιόλας στιγμή αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε μία πρωτοφανή κίνηση κατηγόρησαν τους ίδιους του ανθρώπους που κάηκαν ότι δήθεν είχαν αυθαίρετα.

Επίσης παρ όλες τι εξαγγελίες οι απόδοση των επιδομάτων προχωράει με ρυθμούς χελώνας.Το μόνο «θετικό» στην όλη υπόθεση είναι ότι η έρευνα της εισαγγελίας δείχνει να συνεχίζεται απρόσκοπτα και υπάρχει η ελπίδα σύντομα να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της τραγωδίας.

Περισσότεροι από 35 μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, με την δικαστική έρευνα να μην εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά να περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων.

Η δικογραφία μετράει ήδη πολλές χιλιάδες σελίδες, ενώ η ολοκλήρωση της, με την κλήση των υπόπτων και την άσκηση των ποινικών διώξεων, θα σημάνει όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα -πυραγού- που έχουν ορίσει.

Απαντήσεις όμως αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Τότε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κλήση των «υπόπτων», εκείνων δηλαδή από τους οποίους θα ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις ως οιονεί κατηγορούμενοι. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η αυτή η έρευνα θα τελειώσει με την άσκηση διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, οι εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη των οποίων οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.

Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στην πύρινη λαίλαπα, υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί από την ελληνική βουλή εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι οποίες ήταν σε πλήρη… αποσυντονισμό κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Με ρυθμούς χελώνας τα επιδόματα.

Επίσης όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν!
«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.
Τη δυστοκία επιβεβαίωσαν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».
Με λίγο καλύτερους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την έκτατη εφάπαξ ενίσχυση πυροπλήκτων καθώς από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...