Το κράτος αναβαθμίζει το 112 και ΦΑΚΕΛΩΝΕΙ άτομα με αναπηρία: “Χρειάζεται ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ”

«Κανένας δεν πρέπει να μένει πίσω». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα όμως με αυτό το σύνθημα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει δράσεις για την συμπερίληψη τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η δημιουργία καταλόγων καταγραφής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε δήμο της Ελλάδας και ταυτόχρονα σχεδιάζεται η νέα γενιά του 112 για την περαιτέρω αναβάθμιση του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταρτιστούν κατάλογοι με στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία που κατοικούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς του κάθε δήμου, κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης αυτών, για τη στοχευμένη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της αναπηρίας.

«Χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση, αλλά καταρχάς χρειάζεται καταγραφή! Εδώ είναι που πρέπει να βοηθήσουν οι δήμοι, που γνωρίζουν που κατοικούν οι δημότες τους και τι ανάγκες έχουν. Εάν δεν το γνωρίζουν, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αυτή την καταγραφή. Πολλές φορές θα μας ακούσετε να λέμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που χάνονται και τα τελευταία που σώζονται. Εν πολλοίς διότι για την πολιτεία και τους μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης δεν είναι ορατά», σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών με τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης, η διαφορά έγκειται στο πώς οι κίνδυνοι, αλλά και η διάσωση θα φτάσει μέχρι το άτομο με αναπηρία.

Με εργαλείο το 112, η Πολιτική Προστασία σχεδιάζει την «επόμενη μέρα του, τη νέα γενιά» καθώς η ειδική πανευρωπαϊκή εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, PEMEA θα υπαχθεί στο 112. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο- πρότυπο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε εφαρμογές έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να λειτουργούν στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο θα δώσει τη δυνατότητα πέραν των κλασσικών καναλιών επικοινωνίας, να επικοινωνούν οι πολίτες μέσω βίντεο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούνται και στην νοηματική.

«Αν το 112 είναι προσβάσιμο σε άτομο με αναπηρία ακοής, θα αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο. Πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρεμφερής του 112, για τα άτομα που δεν διαθέτουν smartphone. Τα άτομα με αναπηρία όρασης επίσης πρέπει να έχουν προσβάσιμες σε αυτά οδηγίες διαφυγής ή διάσωσης. Οι πολίτες με κινητική αναπηρία παρομοίως, ή τα άτομα με νοητική αναπηρία κλπ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρδακαστάνης.

«Προτεραιότητα η διάσωση ατόμων με αναπηρία»

Προτεραιότητα αποτελεί για την Πυροσβεστική Υπηρεσία η διάσωση ατόμων με αναπηρία, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπύραρχος και διοικητής της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), Γιάννης Κολοβός.

«Για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους προσπαθούμε να αφιερώνουμε περισσοτέρους πόρους, χρόνο προετοιμασίας και σχεδίασης, έχοντας συναίσθηση της αναγκαιότητας ανά περίσταση», επισημαίνει ο κ. Κολοβός. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Πυροσβεστική προχωρά σε ειδικές εκπαιδεύσεις ενώ πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις ετοιμότητας σε χώρους που φιλοξενούν άτομα με αναπηρίες ώστε ο μηχανισμός να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να επέμβει σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας φυσικής καταστροφής ή πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή και ταυτόχρονα ασκούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις και σενάρια.

«Οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας επιδιώκουν την συνέργεια και αλληλεπίδραση με τις ομάδες και κοινότητες των ατόμων με αναπηρία με στόχο την ενημέρωση, εγρήγορση και επαύξηση της ευαισθησίας τους σε θέματα διάσωσης και προστασίας», τονίζει ο κ. Κολοβός, προσθέτοντας ότι ουδέποτε η Πυροσβεστική δεν υπήρξε φειδωλή σε μέσα και προσωπικό όταν λάμβανε κλήση για παροχή βοηθείας από άτομο με αναπηρία.

Έχοντας κληθεί να επιχειρήσει σε δύσκολες πυρκαγιές ο κ. Κολοβός περιγράφει περιστατικά που έζησε στην περσινή πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη όπου, όπως εξηγεί, η δασική έκταση συνυπάρχει με τον αστικό ιστό ήταν αρκετή για να δώσει πληθώρα περιστατικών εκκένωσης του πληθυσμού και διάσωσης ατόμων με αναπηρίες.

«Προσωπικά επενέβη σε μια περίπτωση διάσωσης ατόμου με κινητικά προβλήματα και μειωμένη όραση, όπου διέθετε σκύλο συνοδό, εξόχως επιθετικό λόγω της πυρκαγιάς και δυσχέραινε τις ενέργειες μας και επικοινωνία με το θύμα. Στην ίδια πυρκαγιά το επόμενο βράδυ συμμετείχα σε επιχείρηση εκκένωσης 28 ατόμων από μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ αλλά και νοσηλευτές του κέντρου, επιτυχώς εφαρμόσαμε πρωτοκόλλα επέμβασης βάσει σχεδιασμού όπως προέκυψαν από ασκήσεις και κοινές εκπαιδεύσεις», σημειώνει ο κ. Κολοβός και υπογραμμίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση έχει κοινό χαρακτηριστικό τον υψηλό βαθμό προτεραιότητας που αποδίδει το ΠΣ σε άτομα με αναπηρία και την αποφασιστικότητα τους να διαθέσουν κάθε μέσο και ενέργεια μας για την ασφάλεια τους.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις δράσεις που έχει προχωρήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι η συμμετοχή στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του βίντεο οδηγιών αυτοπροστασίας από κάθε τύπο φυσικής καταστροφής, τα οποία περιλαμβάνουν διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενσωματωμένους υπότιτλους και πλήρη εκφώνηση περιεχομένου, ο αυτόματος εντοπισμός της θέσης του καλούντος προς το 112, δράσεις ενημέρωσης σε επίπεδο δήμων για τη διάχυση της ενημέρωσης, η παροχή οδηγιών κατά τη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων δράσης αντιμετώπισης κινδύνων σε πολίτες με αναπηρία, ενώ ήδη προ της σύστασης του υπουργείου, η ΓΓΠΠ, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών είχε προχωρήσει στην έκδοση των οδηγιών αυτοπροστασίας από καταστροφές σε γραφή Μπράιγ καθώς και τη διεξαγωγή ημερίδων με επίκεντρο την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

(ΑΠΕΜΠΕ – scr)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί