Το γνωρίζατε; Ιδού ο πρώτος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας – Ποιές περιοχές διασχίζει;

Ο «πατέρας» των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, καθιστώντας ασφαλέστερες και γρηγορότερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα λογίζεται ο «Α1», γνωστός και ως Αθηνών-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, ο οποίος αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής διαδρομής E75 και έχει μήκος 550 χλμ.

Πρόκειται για τον κυριότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, διασχίζοντας κατακόρυφα και συνδέοντας την πρωτεύουσα, Αθήνα, με τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και τη Θεσσαλονίκη.

Ο «Α1» ξεκινά από από το Νέο Φάληρο στην Αττική (μέχρι τη Μεταμόρφωση ονομάζεται Λεωφόρος Κηφισού) και καταλήγει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σχεδόν όλος ο αυτοκινητόδρομος είναι με δύο ή περισσότερες λωρίδες άνα ρεύμα κυκλοφορίας και διαχωριστικό στηθαίο στην μέση, ενώ κατά μήκος του λειτουργούν 11 σταθμοί μετωπικών και 19 πλευρικών διοδίων.

Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα Αξιός-Πολύκαστρο, το οποίο έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστικό.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής σε νέα χάραξη της οδού, οι οποίες ξεκίνησαν το 1959 με την παράδοση του τμήματος Λάρισα – Κατερίνη (Αργότερα, ακολούθησαν και τα τμήματα Αθήνα – Λαμία το 1962 και Λαμία – Λάρισα το 1967) και ολοκληρώθηκαν το 1973, με την παράδοση του τμήματος Κατερίνη – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι.

Οι εργασίες για τη μετατροπή της παλαιάς Ε.Ο. σε αυτοκινητόδρομο ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την κατασκευή των τμημάτων κόμβος Κλειδίου – Γαλλικός ποταμός (παραδόθηκε το 1988), Στρατόπεδο Μπογιατίου – κόμβος Κρυονερίου (παραδόθηκε το 1989), κόμβος Οινοφύτων – κόμβος Σχηματαρίου (παραδόθηκε το 1989), κόμβος Ριτσώνας – κόμβος Θήβας (παραδόθηκε το 1989), ενώ στις αρχές του ‘90 εκκίνησαν οι εργασίες σε όλο το μήκος των τμημάτων Αθήνα – κόμβος Θήβας και Κατερίνη – Κλειδί.

Ήδη από το 1995, τα τμήματα Αθήνα – Υλίκη, Κατερίνη – Κλειδί – Θεσσαλονίκη και Πολύκαστρο – Εύζωνοι είχαν διατομή αυτοκινητοδρόμου, ενώ από το 1998, το τμήμα Αθήνα – Θήβα είχε 6 λωρίδες κυκλοφορίας και 4 στο τμήμα Θήβα-Τέμπη.

carandmotor – freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί