• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι ειπώθηκε στο Regional Forum στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον των Βαλκανίων- Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ειπώθηκε στο Regional Forum στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον των Βαλκανίων- Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα, είναι η τελευταία μέρα διεξαγωγής του Regional Forum 2019 που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εχθές σας ενημερώσαμε με σχετικό μας άρθρο για την σχετική εκδήλωση, στην οποία ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά που θα παραθέσουμε στο παρόν άρθρο.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Όπως ήταν λογικό, θετικές απόψεις, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ακούστηκαν από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

«Το μέλλον είναι, στο πώς θα κάνουμε επιτέλους όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, για το κοινό μας μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Zlatko Lagumdzija και πρόσθεσε: «Σας προσκαλώ να γίνεται μέρος του κοινού οράματος, για την ανάπτυξη της περιοχής, μια εξέλιξη που θα αποτελέσει και βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών μας, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής ατζέντας για το 2030».

Βλέπουμε πως οι αναφορές στην ΑΤΖΕΝΤΑ 2030, γίνονται πλέον απροκάλυπτα και το παγκόσμιο όραμα “ανάπτυξης” βασίζεται σε αυτή.
Μην ξεχνάτε ότι αναφέρθηκε και μέσα στην Ελληνική Βουλή με κάθε επισημότητα:


Ο Lagumdzija τόνισε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα για την ΝΑ Ευρώπη, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την Ε.Ε. Και χρειαζόμαστε ένα όραμα για την ΝΑ Ευρώπη και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και να έχουμε υπόψη ότι το μέλλον της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά και το μέλλον του “χαμένου κρίκου” της συμπλήρωσης της Ε.Ε., που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια. Χρειαζόμαστε ένα όραμα, που είναι το όραμα της Ε.Ε. με αξίες για μια ανοιχτή κοινωνία, που θα περιλαμβάνει τους πάντες και στην οποία θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα για συνεργασία».

Σχόλιο: Ανοιχτή κοινωνία που θα περιλαμβάνει τους πάντες και ο νοών νοείτω.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν κυβερνήσεις δύο χωρών, Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τη συμφωνία» τόνισε η σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, Amy Carlon, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Carlon επεσήμανε, ότι «η συμφωνία είναι ένα βήμα για την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή», καθώς και ότι «αποτελεί ορόσημο και έμπνευση για άλλες χώρες που αναζητούν τρόπους για να επιλύσουν διαφορές στην περιοχή».

Σχόλιο: “Άλλες χώρες που αναζητούν τρόπους για να επιλύσουν διαφορές στην περιοχή”: Μας φέρνει στο μυαλό δυστυχώς την Αλβανία και την Τουρκία οι οποίες συνεχώς διεκδικούν από την Ελλάδα εδάφη. Μπορεί να τους ονομάζουμε γραφικούς ωστόσο έτσι ξεκίνησαν και οι Σκοπιανοί το παραλήρημα τους και δείτε που φτάσαμε σήμερα.

Στο δημογραφικό πρόβλημα, στην κλιματική αλλαγή και σε νέες προκλήσεις για την Ευρώπη και για την περιοχή, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του γραφείου Βρυξελλών του γερμανικού ινστιτούτου για διεθνείς σπουδές, Dusan Reljic.

“Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο προσφυγικό”

Την «πρόοδο» που έχει γίνει στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, μιλώντας στο Thessaloniki Regional Forum 2019.

«Πέντε χρόνια πριν υπήρχαν μόνο χίλιες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων» είπε ο κ. Leclerc και πρόσθεσε: «Τώρα, υπάρχουν είκοσι επτά χιλιάδες σε διαμερίσματα και είκοσι χιλιάδες θέσεις περίπου στους καταυλισμούς, όχι αρκετές, γιατί άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι από τη Σάμο, τη Λέσβο που είναι πολλοί και προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας – άρα, πρέπει να έχουμε πρόσθετες δυνατότητες – και επίσης έχει γίνει πρόοδος στις συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν πέντε χρόνια».

Ο κ. Leclerc επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, που προς το παρόν είναι χώρες διέλευσης και όχι προσωρινής υποδοχής, να «χτίσουν τα συστήματά τους» στον τομέα αυτό, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών «αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει δρόμους για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία» τόνισε, αναφερόμενη στην γενικότερη επίδραση της συμφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, η απερχόμενη υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στο Thessaloniki Regional Forum 2019.

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανακτά το ρόλο της ως ένας κομβικός παράγοντας στα Βαλκάνια, αλλά επίσης «ως ένας πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Η λέξη κλειδί είναι “συνδεσιμότητα”

Η λέξη κλειδί για την προσέγγιση ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων είναι η συνδεσιμότητα και αυτή προωθείται με έργα στις υποδομές δικτύων, ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών της σχετικής θεματικής που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Thessaloniki Regional Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Lars Gunnar Wigemark στην έναρξη της τοποθέτησής του χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού κοινοβουλίου, πρώην υπουργός Αμυνας Mimi Kodheli, μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης περισσότερης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής, η οποία, όπως είπε, μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια.

Η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σημείωσε και πρόσθεσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλεί μόνο δυσάρεστα γεγονότα.

«Γιατί δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον; Διότι είμαστε δέσμιοι των στερεοτύπων μας» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη «να μάθουμε περισσότερα ο ένας από τον άλλον». Πρέπει – τόνισε – να είμαστε ενωμένοι. Μόνοι μας καταλήγουμε σε αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων, Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων του Μαυροβουνίου, Ράντοσαν Μπάμπιτς, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Το μήνυμα που έχουμε από τις Βρυξέλλες είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα και η καλή γειτνίαση μόνον οφέλη μπορεί να προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή.

Σχόλιο: Όπως βλέπετε, οι αναφορές στην ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 “δίνουν και παίρνουν”, όπως επίσης και οι λέξεις κλειδιά “παγκόσμιο όραμα, “συνεργασία, “συνδεσιμότητα”, “όλοι ενωμένοι” που συνδυάζονται με τις αναφορές στο προσφυγικό και το νέο ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα και ιδίως η Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια.

Προσέξτε την παρακάτω είδηση, που δείχνει ότι σαφώς αναβαθμίζεται η Θεσσαλονίκη, όπως θέλει το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων με σκοπό την απόσχισή της από την Ελλάδα για να γίνει..πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως είχε δηλώσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε όσα συνέβησαν τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε θεσμοθέτηση του πανευρωπαϊκού βραβείου “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” (Empress Theophano) όπως ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy (Χέρμαν φαν Ρομπάι).

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο ίδρυμα “Theophano Foundation” σε προσωπικότητες ή οργανισμούς που συμβάλλουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των εθνών της Ευρώπης.

Χώρος απονομής του βραβείου, που δεν θα έχει χρηματικό αντίκρισμα, θα είναι το εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη.Στη συμβουλευτική επιτροπή του ιδρύματος θα συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από διάφορες χώρες. Η επιτροπή αυτή, πρόεδρος της οποίας θα είναι ο Herman van Rompuy, θα συγκεντρώνει, θα αξιολογεί και θα εισηγείται τις υποψηφιότητες προς τη διοικούσα επιτροπή, η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρός της θα είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Ο Herman van Rompuy αναφέρθηκε και στην ανάγκη “η Ένωση να είναι και να παραμείνει ένωση”, υπογραμμίζοντας πως “χρειαζόμαστε την ΕΕ για να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας” καθώς “αν αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, θα αυξήσουμε τα προβλήματα”. “Αν δεν επιτύχουμε στη μάχη μας απέναντι στην ανεργία, την παράτυπη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τις τεράστιες ανισότητες, την στρατιωτική ανασφάλεια, εάν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε την επιθυμητή μεγαλύτερη προστασία απέναντι σ’ αυτές τις απειλές, τότε θα πέσουμε στη δίνη του προστατευτισμού και του στυγνού εθνικισμού.

Θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους ένα μέρος, όπου είναι ασφαλείς και προστατευμένοι όπως σ’ ένα σπίτι. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι ίδιοι οι πολίτες θα απορρίψουν αυτό τον χώρο”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης στους συμβολισμούς του βραβείου αλλά και στην Αυτοκράτειρα Θεοφανώ ως “γέφυρα” μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “περισσότερο από ποτέ, η εποχή μας χρειάζεται γέφυρες, να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και την πόλωση”.

Βλέπετε, ότι από όταν υπεγράφη η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει αρχίσει σταδιακή αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζεται βήμα-βήμα, μέσω μικρών δηλώσεων και ανακοινώσεων που περνάνε στα ψιλά.

Το el.gr παρακολουθεί και σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη.

Δείτε για άλλη μια φορά τα βίντεο που επιβεβαίωνουν τον Δημοσθένη Λιακόπουλο για το σχέδιο της Νέας Τάξης, να δημιουργήσει την Βαλκανική Ένωση, πρωτεύουσα της οποίας θα είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία πρώτα θα έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα:(φώτο: Eurokinissi)

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •