Θεσσαλονίκη: Συζήτηση για την πλήρη αλλαγή της πόλης – Έρχονται πολλές εκπλήξεις

Ούτε Βερολίνο ούτε Βιέννη ούτε Βαρκελώνη. Ούτε καν «πόλη των φαντασμάτων».

Η Θεσσαλονίκη είναι μάλλον «πόλη των… εκπλήξεων». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε χθες το βράδυ στην Αποθήκη Γ’, του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Διάλογοι» -με «αφορμή» το χαρακτηρισμό της Θεσσαλονίκης από μερίδα του ξένου Τύπου ως «νέο Βερολίνο».

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός, Γιάννης Μπουτάρης, πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, η Γεωργία Τσιαμαντά, Project Manager «OK!Thess» και (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia και συγγραφέας προ δεκαπενταετίας του εμβληματικού τόμου, με τίτλο «Θεσσαλονίκη -πόλη των φαντασμάτων».

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με ιστορική διαχρονία, ιστορική αστική διάρκεια, πληθυσμιακές εναλλαγές, αλλά πάντα με ταυτότητα πόλης και ουδέποτε κωμόπολης, πόλη με «σκοτεινές» ιστορικές στιγμές, αλλά και γενεσιουργός πολλαπλών μορφών πολιτιστικής δραστηριότητας, πόλη των ποιητών, των φοιτητών, των μουσικών, πόλη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, των προσφύγων, αλλά και πόλη ξενοφοβική, εσωστρεφής, κοσμοπολίτικη αλλά και επαρχιώτικη, πόλη «πολύ cool», πόλη της θάλασσας και των «ανοιχτών οριζόντων», πόλη «ερωτική», πόλη ελληνική -εβραϊκή, αλλά και οθωμανική, πόλη βαθιά δημοκρατική, αλλά και νεο-φασιστική, πόλη των ηρώων, αλλά και των δοσίλογων.

Όλοι οι προσκεκλημένοι ομιλητές σε μία ακόμη συζήτηση-αναζήτηση της «νέας» (μέσα από την πολύ… παλιά) ταυτότητας της Θεσσαλονίκης συμφώνησαν πως πρόκειται για μια πόλη των μύθων αλλά και της «αλήθειας».

«Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ίσως παγκοσμίως “αληθινή πόλη”. Έχει διαχρονία ύπαρξης και αδιάλειπτης λειτουργίας ως πόλη -όχι ως κωμόπολη- 2,5 χιλιάδων χρόνων. Ένας νέος σήμερα μπορεί να περπατά στην Εγνατία Οδό και να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου περπατούσε ένας Ρωμαίος συνομήλικός του πριν από 20 αιώνες. Είναι η πόλη που εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Ποιο Βερολίνο-Βαρκελώνη-Βιέννη, ακόμα και το Παρίσι; Αυτές είναι πόλεις μεσαιωνικές. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε στους κλασικούς χρόνους κι έκτοτε παραμένει πόλη», είπε ο Μαρκ Μαζάουερ.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...