Θεσσαλονίκη: Στην ποσότητα-μαμούθ των 585 κιλών κοκαϊνης που κατασχέθηκαν σήμερα, βρέθηκε σε συσκευασίες η ναζιστική σβάστικα

Η αξία της ποσότητας που κατασχέθηκε στην χονδρική αγορά κυμαίνεται από 11 έως 33 εκατ ευρώ, ενώ στην λιανική εάν νοθευτεί και «σπάσει» σε μικρότερες δόσεις μπορεί να φτάσει, όπως αναφέρεται ακόμη και τα 175 εκατ. ευρώΗ μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη και μία από τις μεγαλύτερες στην ελληνική επικράτεια, είναι αυτή των 585 κιλών – με προέλευση την Λατινική Αμερική – που εντόπισαν το τελευταίο 24ωρο αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, συλλαμβάνοντας πέντε φερόμενα μέλη κυκλώματος εισαγωγής, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.

Εκτός από την εντυπωσιακή ποσότητα κοκαΐνης – η αξία της οποίας στην χονδρική αγορά κυμαίνεται από 11 έως 33 εκατ ευρώ, ενώ στην λιανική εάν νοθευτεί και «σπάσει» σε μικρότερες δόσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 175 εκατ. ευρώ – αίσθηση προκάλεσε στους αστυνομικούς το σύμβολο που έφεραν ορισμένα από τα συνολικά 500 κατασχεθέντα δέματα: τη ναζιστική σβάστικα. Βρέθηκαν επίσης δεκάδες δέματα με το λογότυπο εταιρείας κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ, να χρησιμοποιούν δηλαδή λογότυπα, δίνοντας ταυτότητα στις ποσότητες κοκαϊνης που παρασκευάζουν στα εργαστήριά τους. Πιο σπάνια – πάντως – τα λογότυπα αυτά χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιδεικνύουν συγκεκριμένους αποδέκτες των παράνομων φορτίων.

Κατά πληροφορίες, το σύμβολο των ναζί εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο σε δέματα κοκαϊνης που είχαν κατάσχει οι διωκτικές Αρχές του Περού σε καράβι, με σημαία Λιβερίας. Το παράνομο φορτίο είχε ξεκινήσει από την πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού με τελικό προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο. Η επιχείρηση με την οποία αποκαλύφθηκε το φορτίο των συνολικά 58 κιλών κοκαϊνης (η οποία ήταν κρυμμένη σε κοντέινερ με σπαράγγια) έγινε στο λιμάνι Πεϊτα του Περού.

Δέματα κοκαϊνης με σύμβολο τη σβάστικα συγκαταλέγονταν ανάμεσα σε δεκάδες άλλα λογότυπα και στην ποσότητα – ρεκόρ των 9,5 τόνων κοκαϊνης που είχαν μπλοκάρει οι ισπανικές αρχές, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, στο λιμάνι Αλγκεσίρας (στην Ανδαλουσία, στον ισπανικό νότο). Οι ποσότητες μαμούθ είχαν ξεκινήσει από τον Ισημερινό και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κρυμμένες ανάμεσα σε μπανάνες.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης πιθανολογούν ότι τα 585 κιλά κοκαΐνης έφτασαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, μέσω του λιμένα της πόλης. Ένα μικρό μέρος των ναρκωτικών επρόκειτο να διακινηθεί στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προοριζόταν να διοχετευθεί μέσω της Αλβανίας στην Ευρώπη.

Τέσσερις εκ των συλληφθέντων είναι Αλβανοί υπήκοοι και ο πέμπτος έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά με καταγωγή από την Αλβανία. Οι τέσσεριες πρώτοι είναι ανδρόγυνο και τα δύο ανίψια τους. Οι συλληφθέντες κρατούνται ενώ αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί