• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συνέδρια για τις συνέργειες και συμπράξεις, μεταξύ μουσείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνέδρια για τις συνέργειες και συμπράξεις, μεταξύ μουσείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το συνέδριο «ΤΟ ΣΥΝ - ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο».

Στην Αθήνα το συνέδριο για τα μουσεία που διοργανώνουν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Μουσείο Μπενάκη και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, οι διοργανωτές απευθύνουν έκκληση σε επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπροσώπους οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο οι συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς και φορείς μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Έλληνες και διεθνείς ομιλητές θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη, πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους, με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με την πραγματικότητα σήμερα.

Παράλληλα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η ειδική εκδήλωση Museum World Cafe: Μια άσκηση συνεργειών για επαγγελματίες του πολιτισμού από ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Μέσα από τη δημιουργία πιλοτικών ομάδων εργασίας από επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της παραγωγής ιδεών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στο πολιτιστικό οικοσύστημα της Αθήνας. Βασίζεται στις προτάσεις της πρόσφατης έκθεσης «Athens City Resilience Through Culture» που αποτελεί μια συνεργασία του Γραφείου Βιωσιμότητας και Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, του 100 Resilient Cities και του British Council.

Στις 30 Νοεμβρίου το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης), από τις 11:00-18:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •