Στοιχεία-ΣΟΚ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, vid

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το MEGA για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προκαλούν σοκ.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρξαν περισσότερες από 5.000 καταγγελίες στην αστυνομία, δηλαδή σχεδόν 30 την ημέρα.


Γυναικοκτονίες που σοκάρουν το Πανελλήνιο. Η ματωμένη λίστα μεγαλώνει διαρκώς. Γυναίκες ταπεινωμένες, χτυπημένες, βιασμένες. Θύματα εκφοβισμού, εκμετάλλευσης και ενδοοικογενειακής βίας.


Τα στοιχεία που αποκάλυψε το MEGA για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα, καθηλώνουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο υπήρξαν 5.139 καταγγελίες στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή σχεδόν 30 δικογραφίες με συγκεκριμένες καταγγελίες κάθε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των φερόμενων δραστών είναι άνδρες, ενώ το 20% γυναίκες.

Πολλές οι καταγγελίες από κακοποιημένες γυναίκες που απευθύνθηκαν στην αστυνομία για βοήθεια, μετά από περιστατικά βίας, ωστόσο δε βρήκαν ανταπόκριση.

«Παροτρύνω κάθε γυναίκα που μας ακούει, κάθε πολίτη θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει, να μιλήσει ανοιχτά, να μιλήσει ελεύθερα! Να ξέρει ότι θα μιλήσει με κατάλληλους ανθρώπους, εκπαιδευμένους ανθρώπους, να τους σταθούν, να στηρίξουν», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαζύγια από… μακριά
Σύμφωνα με νομικούς, η αυστηροποίηση των ποινών δυστυχώς δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες. Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος δίνει μάλιστα μία συμβουλή μέσω του MEGA σε όσες γυναίκες θέλουν να πάρουν διαζύγιο αλλά φοβούνται να το πουν:

«Στις γυναίκες που θα αποφασίσουν να χωρίσουν με τον σύζυγό τους, να το ανακοινώσουν από απόσταση ασφαλείας. Αλλιώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους».

«Πλέον υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν και ψυχολογική στήριξη και νομική ανεξαρτήτως εισοδήματος και πλέον και εργασιακή στήριξη. Έχουμε 19 ξενώνες, σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους», λέει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει.

Η Γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.

(megatv – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί