• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σούλι: Αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών Αρχών (βίντεο)

Σούλι: Αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών Αρχών (βίντεο)

Ο ηρωισμός ,ο πατριωτισμός των Σουλιωτών και η αυτοθυσία του κοσμοκαλόγερου Σαμουήλ ζωντάνεψαν και φέτος στον ιστορικό χώρο του Σουλίου και το Κούγκι.

 

13 Δεκεμβρίου το έτος 1803, το Σούλι βρίσκεται υπο την πολιορκία του Αλή Πασά, με την πείνα, τις κακουχίες και τη σκληρή πολυήμερη άμυνα να κάμπτουν τους Σουλιώτες και να συνθηκολογούν, συμφωνώντας να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν να απο τον τόπο τους.

Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, έχοντας μαζί του ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες , να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη που βρισκόταν στο εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής .

Οταν οι άνδρες του Αλή Πασά έφτασαν εκεί ο Σαμουήλ αρνούμενος να παραδοθεί έβαλε φωτιά στην αποθήκη και θυσιάστηκε μαζί με τους λιγοστούς συντρόφους του.

Το ιστορικό αυτό καρέ της αυτοθυσίας όπως κάθε χρόνο ζωντάνεψε και φέτος σήμερα το πρωί παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, φορέων και συλλόγων, με την αναπαράσταση της ανατίναξης της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων των Εορτών του Σουλίου.