Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο έβαλαν φρένο στη «Μπλε Φάλαινα» των Τούρκων

Δύο σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν χθες στο FIR Αθηνών με τη μία να είναι στο πλαίσιο της άσκησης «Μπλε Φάλαινα» που διενεργεί η Τουρκία ανατολικά της Ρόδου.

Λόγω αυτής της άσκησης η Τουρκία, και στο πλαίσιο ανθυποβρυχιακών σεναρίων η τουρκική πολεμική αεροπορία, έστειλε στην περιοχή όχι ένα ή δύο αλλά πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 και δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που σηκώθηκαν από τις 4 τουρκικές φρεγάτες που πλέουν στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το news.gr από το πρωί διαφαινόταν η τουρκική δράση στην περιοχή με πάνω από τη μισή αεροπορική δραστηριότητα να σημειώνεται στον ευρύτερο χώρο και η Ελλάδα ήταν σε ετοιμότητα.

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και συγκεκριμένα στις 10:55, δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών. Αμέσως η Αθήνα απογείωσε ζεύγος μαχητικών από τη Σούδα της Κρήτης.

Οι Έλληνες πιλότοι πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά και τα αναγνώρισαν. Οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν στοιχεία πτήσεως και όταν στις 10:25 πλησίασαν σε Εθνικό Εναέριο Χώρο, τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε εμπλοκή.

Μέσα σε πέντε λεπτά το τουρκικό ζεύγος αποχώρησε ενώ οι φωτογραφίες του κοσμούν το αρχείο της ελληνικής μονάδας πλέον. «Μπήκαν με έπαρση λόγω της άσκησης αλλά σύντομα οι δικοί μας τους «ξεφούσκωσαν»», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο news.gr.

Στη δεύτερη περίπτωση, προς το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 14:35 ένα οπλισμένο και πάλι ζεύγος τουρκικών μαχητικών μπήκε στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Λέσβου.

Το ελληνικό ζεύγος ετοιμότητας από την καρδιά του Αιγαίου στην Σκύρο απογειώθηκε άμεσα και συνάντησε τους τούρκους νοτιοδυτικά της Χίου στα 20.000 πόδια. Στις 14:50 εμπλεκόταν με τους τούρκους.

Αυτή την φορά η αερομαχία ήταν πιο «σκληρή» καθώς χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να «πειστούν» οι τούρκοι χειριστές να αποχωρήσουν ανατολικά στην τουρκική ενδοχώρα.

Συνολικά η Τουρκία έστειλε χθες στο FIR Αθηνών 3 ζευγάρια μαχητικών F-16, 5 αεροσκάφη CN-235 και δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Σημειώθηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από όλα τα αεροπλάνα και 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα F-16.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu