Παπαζάζος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε τέτοιο σεισμό και στην Ελλάδα

«Δεν θυμόμαστε πολλά για αυτούς, αλλά συνέβησαν στην Ελλάδα».

Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας, αποκάλυψε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε ανάλογους σεισμούς με παρόμοιες τρομακτικές συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος τόνισε τα εξής:

«Τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη».

Ανέφερε ως παραδείγματα τις δονήσεις των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

Αλλά ανέτρεξε και ακόμα πιο πίσω, αιώνες πριν, στον σεισμό του 365 μ. Χ. που είχε ισχύ 8,2 ρίχτερ με επίκεντρο τη δυτική Κρήτη.

Σύμφωνα με το ertnews συνέχισε λέγοντας:

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση. Kάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε περίπου 4-5 τέτοιους σεισμούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που έσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο πιο βορειοανατολικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια πρόβλεψη με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «θα γίνει ένας σεισμός αύριο μεθαύριο, βγείτε έξω από τα σπίτια σας».

(ertnews – φωτο:freepik)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί