• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρήγας: Υπερασπιζόμαστε απολύτως, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

Ρήγας: Υπερασπιζόμαστε απολύτως, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κανείς να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα υπερασπίζουμε απολύτως», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στην ΕΤ1.

Ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «η τουρκική πλευρά, είτε με τη ρητορεία είτε με τις παραβιάσεις που κάνει στο Αιγαίο, συντηρεί μία κατάσταση επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδιέξοδο αυτή η τακτική. Εμείς επιμένουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να επιλυθούν με αυτόν τον τρόπο.

Όλες οι διαφορές επιλύονται μέσα από τον διάλογο. Οι συναντήσεις που κάνει και ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας θα συμβάλλουν. Κάποιοι μας ζητούσαν και μας ζητούν να μην υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις, μα όταν υπάρχουν διαφορές, τότε είναι απαραίτητο να υπάρχουν συναντήσεις. Οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να μην έχουν εντάσεις και να μη σπαταλούν τις δυνάμεις τους. Είναι απαραίτητη η νηφαλιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις». «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κανείς να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα υπερασπίζουμε απολύτως», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «στην ευρύτερη περιοχή προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεκμετάλλευσης όλων των δυνατοτήτων ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, είναι ένας σύγχρονος στρατός με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Για τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας, ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «με τον Πάνο Καμμένο έχει διαμορφωθεί μία έντιμη σχέση. Έχουμε διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά νομίζω ότι, έχοντας τον κοινό στόχο μέχρι να πάμε στις εκλογές τον Οκτώβριο, αυτό θα τηρηθεί, θα ισχύσει, το έχει πει και ο ίδιος εξάλλου. Έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία πρόταση δυσπιστίας».

Τέλος, για τον προοδευτικό πόλο σχολίασε: «Η δική μας αντίληψη, ενόψει των εκλογών, είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό τόξο με δύο βασικά στοιχεία: Την υπεράσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας αφενός, για αυτό και πάμε στη συνταγματική αναθεώρηση, και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αφετέρου. Το ΚΙΝΑΛ και η κ. Γεννηματά είναι αλλού αυτήν τη στιγμή, δεν παρακολουθούν καν τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD απέδειξε ότι διαμορφώνεται στην Ευρώπη μία άλλη προοδευτική προοπτική. Εδώ θα κριθούν όλοι και ό,τι συνεργασίες θα υπάρξουν θα είναι στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», κατέληξε ο κ. Ρήγας.