Ράμα: Οι αλβανοελληνικές σχέσεις είναι στην καλύτερη φάση τους

«Στην καλύτερη φάση τους» είναι σύμφωνα με τον Έντι Ράμα οι αλβανοελληνικές σχέσεις. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου.

Ο Έντι Ράμα συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας πως μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας «οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ καλές και οι πολιτικοί πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτές» και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι κρίσιμος και στρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο όγκος των συναλλαγών με την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος απ’ όσο θα μπορούσε» σημείωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος όμως επισήμανε πως υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία και αλβανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τη σχέση Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ.Ράμα σημείωσε «πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ανοίξουν οι συνομιλίες ένταξης. Η ΕΕ για χρόνια ήθελε να μας “παντρευτεί” αλλά όχι να μας μιλήσει. Τώρα πια μιλάμε, οπότε ο “γάμος” έπεται. Εμείς δεν θα την παρατήσουμε, αν τα παρατήσει η ΕΕ δεν το ξέρω. Νομίζω όμως ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ΕΕ είναι περισσότερο δεσμευμένη σ’ αυτή τη θέση».

«Δουλεύουμε για τις συζητήσεις ένταξης. Αυτό που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ σε μια χώρα δεν μπορείς να το δημιουργήσεις. Είναι τεράστιος όγκος τεχνογνωσίας για το πως χτίζεις ένα ανεξάρτητο κράτος, πώς χτίζεις θεσμούς που βασίζονται στο κράτος δικαίου.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Η δημοφιλία του Πούτιν στην Αλβανία φτάνει μέχρι το 1,2%, ενώ στη Σερβία είναι περίπου στο 80%. Παρά την ενεργειακή εξάρτηση και την επιρροή, οι έξι χώρες των Βαλκανίων, έχουν ευθυγραμμιστεί με τις αρχές της δημοκρατικής κοινότητας και έχουν καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα.

(φωτo:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί