• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Πυροσβέστες «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση: «Είχαμε από νωρίς ζητήσει να εκκενωθεί το Μάτι, αλλά δεν μας άκουσαν»

Πυροσβέστες «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση: «Είχαμε από νωρίς ζητήσει να εκκενωθεί το Μάτι, αλλά δεν μας άκουσαν»

Δριμύ το κατηγορώ από μέλη του πυροσβεστικού σώματος.

Ακόμη και εκτός συνόρων φτάνει η αγανάκτηση του πυροσβεστικού σώματος -και όχι μόνο- για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο να θρηνεί σήμερα η Ελλάδα τουλάχιστον 88 νεκρούς.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών, που αριθμεί 12.500 μέλη, Δημήτρης Σταθόπουλος, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχε να αποτρέψει έγκαιρα την τραγωδία, αλλά δεν ζήτησε ούτε ένα συγνώμη από τους πολίτες και τους συγγενείς των θυμάτων.

Μάλιστα αποκαλύπτει πως η πυροσβεστική από πολύ νωρίς είχε συστήσει την εκκένωση της περιοχής στο Μάτι, αίτημα που εκ των πραγμάτων δεν εισακούστηκε:

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά σφάλματα, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι έγιναν χιλιάδες μικρά λάθη. Κι όλα αυτά τα λάθη δημιουργησαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τέτοιο άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων.

Δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Αν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου κι είχε εκδώσει προειδοποίηση, τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να είχαν πάει σε άλλο αεροδρόμιο. Κι επειδή δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι»

Η βρετανική εφημερίδα συνεχίζει την ανταπόκρισή της με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η αριστερή κυβέρνηση καταρρέει υπό το βάρος της τραγωδίας:

«Η αριστερή κυβέρνηση παραπαίει από την καταστροφή. Σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στα χρονικά πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να χτενίζουν στεριά και θάλασσα για να εντοπίσουν αγνοούμενους.

Οι Αρχές φαίνεται ότι υποτίμησαν εξαρχής την έκταση και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής.

Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών ήταν ο υψηλότερος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε όχι καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από μια συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Οι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο… Κάποιοι έχουν παγιδευτεί σε παραλίες. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν ικανοποίησε τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, υπουργού Πολιτικής Προστασίας και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να έδειχναν εμπρησμό. Αλλά, το Σάββατο η μονάδα εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής απέρριψε αυτή τη θεωρία υποστηρίζοντας ότι πολύ πιθανόν η πυρκαγιά να προκλήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, από όπου όπως είναι γνωστό ξεκίνησε η πυρκαγιά».

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu