• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ
  • Πυρκαγιές Αττικής: Μήνυμα αξιοπρέπειας στην ελληνική κυβέρνηση από την Πορτογαλία – Αυτές τις απαντήσεις περιμένουμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρκαγιές Αττικής: Μήνυμα αξιοπρέπειας στην ελληνική κυβέρνηση από την Πορτογαλία – Αυτές τις απαντήσεις περιμένουμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Το όνοµά της ακούγεται συχνά στην Ελλάδα, αυτές τις ηµέρες, της τραγωδίας στην Αττική,

της δεύτερης πιο φονικής πυρκαγιάς του 21ου αιώνα, σύµφωνα µε το Γαλλικό Πρακτορείο (ΑFP).

Πρόκειται για την πρώην υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Κοστάνσα Ουρµπάνου ντε Σόουζα, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της µετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 στη χώρα της για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας, όπως η ίδια ανέφερε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

Αντίθετα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακούσει όχι μόνο για παραίτηση, αλλά ούτε μία συγγνώμη για το γεγονός πως έκλεισε η λεωφόρος Μαραθώνος και δεκάδες άτομα οδηγήθηκαν στον θάνατο, από την δυνατή πράγματι φωτιά που εξαπλώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, παγιδευμένα σαν «ποντίκια», όπως αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Η Πορτογαλίδα πολιτικός, μεταξύ άλλων, ανέφερε στα Παραπολιτικά, ότι σε περιπτώσεις κρίσης λόγω πυρκαγιών, η ηρωική έξοδος των αρµοδίων είναι η ενδεδειγµένη λύση, έστω και αν η λέξη «ήρωας» ταιριάζει µόνο στους πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, και σε κανέναν άλλο.

Το απόγευµα της 17ης Ιουνίου του 2017 -σε µία τραγωδία που θυμίζει όσα συνέβησαν στο Μάτι, όπως λέει και η ίδια-, µια τεράστια δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο Πεδρογκράο Γκράντε της Πορτογαλίας, εξαπλώθηκε ταχύτατα και προκάλεσε τον θάνατο 66 ανθρώπων.

Οι επικρίσεις ήταν σφοδρές, τόσο προς την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα όσο και προσωπικά προς την υπ. Εσωτερικών, Κονστάντσα Ουρµπάνου ντε Σόουζα, η οποία εγκατέλειψε τελικά το πόστο της στις 18 Οκτωβρίου του 2017. Είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή της από τον Ιούνιο, όπως λέει, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει δεκτή.

«Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ηµερών και τα δεκάδες θύµατα που θρηνήσαµε, οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες δεν µου επιτρέπουν να συνεχίσω. Φεύγω για να σώσω την αξιοπρέπειά µου», δήλωνε τότε.

Στην Ελλάδα έχει αναληφθεί απλά η πολιτική ευθύνη, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη της αστικής και νομικής, ενώ, από όσα βγαίνουν από τα χείλη κυβερνώντων, για τα θύματα φταίνε οι πολίτες, το ΝΑΤΟ, αλλά όχι οι αρμόδιοι.

Ακόμα την κοινή γνώμη βασανίζει ένα μεγάλο «γιατί»!

Θα αναλάβει τελικά κάποιος την ευθύνη; Υπάρχει αξιοπρέπεια αντίστοιχη της Ουρµπάνου ντε Σόουζα;

Η Πορτογαλία πήρε το μάθημά της από τις φονικές πυρκαγιές.

Θα συμβεί το ίδιο και με την Ελλάδα, η οποία οφείλει να αλλάξει σελίδα; Ειδάλλως πολύ φοβόμαστε πως, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, μας περιμένουν ακόμα περισσότερα δεινά. Ευχόμαστε να διαψευσθούμε!

Περιμένουμε λοιπόν ΟΛΟΙ απαντήσεις πάνω σε αυτές τις μαρτυρίες:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu