Πρόστιμο στον πυροσβέστη που συγκίνησε με την ανάρτηση του

Γιατί τιμωρήθηκε ο Νίκος Ρουκούδης

Ο Νίκος Ρουκούδης, πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση τις φωτιάς στο Μάτι, έγραψε εκείνες τις μέρες ένα κείμενο στο Facebοok που συγκίνησε το Πανελλήνιο και στο οποίο περιέγραφε την εμπειρία του στις πυρκαγιές της Αττικής. H ανάρτηση έκανε το γύρο του Διαδικτύου και συντέλεσε και αυτή κατά το δυνατόν στο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε εκείνες τις μέρες γύρω από τους πυρόπληκτους.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό πως ο Ρουκούδης τιμωρήθηκε από πειθαρχικό συμβούλιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πρόστιμο ίσο με το 1/10 του μισθού του, δηλαδή 100 ευρώ.

Η ανάρτηση του Ρουκούδη δεν είχε τίποτα προσβλητικό ή κάτι που να μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας όψονται όμως οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενος με τη θέση του Ρουκούδη. «Το πρόστιμο δεν είναι για την ανάρτηση στο Facebook» εξηγεί o Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

«Επιβλήθηκε επειδή ο πυροσβέστης έδωσε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, κάτι που χωρίς την άδεια της υπηρεσίας απαγορεύεται σε ένα ένστολο σώμα, όπως η Πυροσβεστική», λέει ο κ. Σταθόπουλος που πάντως έχει και αυτός υπόψιν του περιπτώσεις συναδέλφων του που έχουν κληθεί σε πειθαρχικό έλεγχο για σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. «Έχουν υπάρξει άνθρωποι που έχουν κληθεί σε απολογία για καθαρά χιουμοριστικά σχόλια, κάτι που το θεωρώ τελείως ανεπίτρεπτο. Και βέβαια και η ίδι η ανάρτηση του Ρουκούδη, αλλά και η παρουσία του στα ΜΜΕ, βοήθησε στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στο να καταλάβει ο κόσμος τις δυσκολίες του πυροσβεστικού επαγγέλματος».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου δέκα πυροσβέστες έχουν κληθεί σε κάποιου είδους πειθαρχικό έλεγχο από την υπηρεσία τους για αναρτήσεις στα social media σχετίζονται με την παρουσία του Πάνου Καμμένου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων στις φωτιές στο Μάτι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης έχει υπάρξει μάρτυρας υπεράσπισης σε ανάλογες υποθέσεις για τους συναδέλφους του. «Επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ήταν κάτι αρκετά συνηθισμένο» δήλωσε στο lifo.gr.

«Θεωρώ πως είναι απολύτως ξεπερασμένο να απαγορεύεται η απόλυτη έκφραση γνώμης στους συναδέλφους, ειδικά σε ένα μέσο όπως το Facebook, που δεν είναι και εύκολο να ελεγχθεί. Αλίμονο αν η πυροσβεστική υπηρεσία ασχολείται με το τι κάνουν οι χιλιάδες συνάδελφοι στα κοινωνικά δίκτυα και όχι με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε την ανάρτηση του Νίκου Ρουκούδη:

Μάτι Αττικής 23-25 Ιουλίου 2018.

Αυτήν την ωρα είμαι στο υπηρεσιακό λεωφορείο και επιστρέφω στην οικογένεια και το σπίτι μου. Θα δω ξανά την κόρη και την γυναίκα μου. Θα τους αγκαλιασω οπως ποτε ξανά… Θα κανω ένα μπάνιο και θα προσποιηθώ πως επιστρέφω σιγά σιγά στην ρουτίνα μου….

Δεν ειναι τιποτα ίδιο όμως…

Δεν το εξηγείς ούτε με λόγια ουτε με φωτογραφίες…
Άλλωστε πως να εξηγήσεις κάτι που, ούτε εσύ το εχεις χωνέψει???
Πόση λύπη κ τραγωδία να χωρέσει σε λιγα στρέμματα…?
Ποσες ψυχούλες χαμένες …Άδικα και γρήγορα…
Πόσες περιουσίες στάχτη…
-Ειστε όλοι καλά? ρωτούσα ανθρώπους που έβρισκα στο δρόμο να μαζεύουν οτι τους εχει απομείνει…
-Πως να είμαστε καλά αγόρι μου? η πιο συνηθισμένη απάντηση…
Πως να είναι οι άνθρωποι καλά ρε μαλακα, οταν έχασαν συγγενείς, φίλους, γείτονες, περιουσία κ ελπίδα???
-Τουλάχιστον είστε ζωντανοί…. προσπαθούσα να τους ηρεμήσω… Μάταια πολλες φορές…

Δεν ξερω πως να το περιγράψω ολο αυτό, δεν μπορω να το περιγραψω και δεν ξερω εαν χρειάζεται…

Να μην ξεχάσω….

Δεν γίνεται να μετρήσεις πόσοι άνθρωποι ήρθαν για βοήθεια. Πόσοι μας ρωτησαν αν θελουμε νερό και φαγητό… Αν χρειαζόμαστε το οτιδήποτε… Και ακόμα πηγαίνουν. Και θα συνεχίσουν. Υπέροχοι, απλοι άνθρωποι, χωρις όνομα, χωρις αντάλλαγμα δίνουν ελπιδα και βοήθεια, απλόχερα. Μια ομορφιά μέσα στη φρίκη και την μαυρίλα…Σεβασμός κ συγκίνηση…

Κανένας πυροσβέστης δν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Δεν θέλει να γίνει ήρωας… Θέλει να βοηθήσει, να σωσει, δηλαδή να κάνει την δουλειά του σωστά και με το παραπάνω, και να επιστρέψει σπίτι του…Κι αν ειναι ήρωες οι πυροσβέστες, σουπερ-ήρωες είναι οι εθελοντές, οι πολίτες που έδωσαν το παρόν, τα σπίτια, τα ρούχα, τα χρήματα και τον χρόνο τους να βοηθήσουν… Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι αστυνομικοί…Υπέροχοι κ υπερανθρωποι συνεργάτες..

Την πρώτη μέρα, μετα το πρώτο σοκ κ την κούραση της διαδρομης, αφου ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, καθησα να βγαλω μερικες φωτογραφίες…Δεν αφηνα μεχρι τοτε τον εαυτό μου να επηρεαστεί, ηθελα να κανω την δουλειά μου με καθαρό μυαλό.. Ανοίγοντας την, η κάμερα ηταν γυρισμένη και με αντικρυσα…Οχι μονο ειχα επηρεαστεί, ειχε αλλάξει το βλέμμα μου μια για πάντα…

Καλο παράδεισο ψυχουλες μου… Μακάρι η απώλεια σας να διδάξει και να αποτρέψει μελλοντικές καταστροφές…
Μακάρι………..

e-daily.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu