• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα: Ανεμοστρόβιλοι, φωτιές και σεισμοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα: Ανεμοστρόβιλοι, φωτιές και σεισμοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγεγραμμένα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ 

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο είναι εν δυνάμει επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και οργανωμένος κρατικός μηχανισμός.

ΣΕΙΣΜΟΙ

Ζούμε σε μια χώρα που δίνει συχνά σεισμούς. Ελπίζουμε να εκτονώνται τα ρήγματα με μικρούς σεισμούς. Δεν θέλουμε να ζήσουμε μεγάλο σεισμό. Το φαινόμενο αυτό είναι τρομακτικό αλλά όχι άγνωστο. Ο σεισμός της Αθήνας το 1999, άφησε πίσω του 143 νεκρούς. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης το 1978, άφησε πίσω του 49 νεκρούς. Ο σεισμός της Καλαμάτας το 1986, άφησε πίσω του 22 νεκρούς, 300 τραυματίες και μια πόλη κατεδαφισμένη.

ΠΛHΜΜYΡΕΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για τις πλημμύρες που δημιουργούν οι νεροποντές, που αφήνουν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες. Τα παραδείγματα πολλά και σχετικά πρόσφατα. Στην Μάνδρα 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες το 2017.

ΦΩΤΙΕΣ

Άλλο ένα φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο και απρόβλεπτο. Πολλές φορές η αιτία που προκαλεί την φωτιά, δεν είναι φυσική. Στο μάτι το 2018 από μια τρομερή λαίλαπα φωτιάς, 101 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΑΙ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

Αν και είναι σχετικά άγνωστα στην Ελλάδα αυτά τα φαινόμενα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερα δεδομένα.

Το 2018 στην Ελλάδα καταγράφηκαν εκατοντάδες ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι. Είναι φαινόμενα άκρως επικίνδυνα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε τις πληγές μας, μετά από το πέρασμά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Χαλκιδικής, όπου οι άνεμοι σήκωσαν μέχρι και τροχόσπιτο. Στην κακοκαιρία τις Χαλκιδικής το καλοκαίρι του 2019, χάθηκαν 6 ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ο κρατικός μηχανισμός ήταν οργανωμένος. Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα φυσικά φαινόμενα, μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις.

Θα σταθούμε σε αυτά τα φαινόμενα γιατί δεν τα γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, αλλά από ότι φαίνεται μας επηρεάζουν.

1934: Υδροστρόβιλος χτύπησε την Ιθάκη, πέρασε στην Αιτωλοακαρνανία και άφησε πίσω του 3 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές.

1959: Υδροστρόβιλος κατέστρεψε βάρκα στην λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες να σκοτωθούν.

2002: Ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι χτύπησαν πολλές περιοχές στην κεντρική και στην νότια Ελλάδα. Ένας ανεμοστρόβιλος μάλιστα, χτύπησε τον αερολιμένα τον Αθηνών και προκάλεσε τον τραυματισμό επιβάτη, επειδή ο αέρας απομάκρυνε την σκάλα αποβίβασης από το αεροπλάνο.

2006: Σε διάστημα δυόμισι ωρών, 30 υδροστρόβιλοι χτύπησαν την Κρήτη. Στο νησί είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Πως μπορεί να ετοιμαστεί η οικογένειά σας για μια ενδεχόμενη καταστροφή (φυσικά αυτό δεν θα γίνει απλά με ένα βίντεο):

Πηγή εικόνας:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •