Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Κάποια μέτρα θα αρθούν στις 27 Απριλίου»

Στην επόμενη μέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, αλλά και στα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε μεταξύ άλλων αναφορικά με το Κρανίδι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά κορωνοϊού στον τοπικό πληθυσμό της Αργολίδας.


«Είναι γνωστό ότι σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως στη συγκεκριμένη δομή η διασπορά της νόσου είναι μεγάλη ακριβώς γι αυτό είδαμε σε έναν πληθυσμό 470 ανθρώπων να υπάρχουν 150 θετικά κρούσματα. Δεν μας ανησυχεί γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια συγκεκριμένη κλειστή κοινωνία και αυτό δεν μπορεί να ανατρέψει το συνολικό θετικό κλίμα και ικανοποίηση που υπάρχει για την εικόνα που δείχνει η πανδημία στη χώρα μας.

Είναι οι τοπικές επιδημίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει τους δύο προηγούμενους μήνες και δίνουμε όλη την έμφαση ώστε ο ΕΟΔΥ να κάνει την παρέμβασή του άμεσα ώστε να σπάμε τις αλυσίδες μετάδοσης και να περιορίζουμε τη διασπορά που μπορεί να υπάρξει στην κοινότητα», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Θα συνεχίσουμε την ιχνηλάτηση και τα τεστ και τώρα μετά το ξενοδοχείο, θα πάμε στο Κέντρο Υγείας όπου θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ στην κοινότητα για να δούμε αν υπάρχει τυχόν διασπορά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όλες οι ευάλωτες ομάδες, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί είναι ευάλωτες ομάδες. Είναι στο στόχαστρο».

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ολοκλήρωσε περισσότερες από 1.000 – 1.500 εξετάσεις σε γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα. Εχουμε κάνει ήδη στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα που είναι κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών».

Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για την επόμενη μέρα
Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι όλα τα βλέπουμε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας με 10 ημέρες, οπότε σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μας μέχρι σήμερα, και να πούμε και ένα μπράβο σε όλους τους Έλληνες. Είναι πολύ θετική (σ.σ. η συμπεριφορά), τις ημέρες του Πάσχα είδαμε την Αθήνα και όλες τις περιοχές έρημες, άρα ακολούθησαν τις οδηγίες, Είμαστε αισιόδοξοι».

Για την άρση των μέτρων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε: «Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας υπάρχουν οι συνθήκες και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η διασπορά της νόσου τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες και γίνεται έντονος σχεδιασμός και συσκέψεις γιατί θα είναι μια μακρά διαδικασία, θα κρατήσει αρκετό καιρό, θα είναι επίπονη και θέλουμε να είναι πολύ πετυχημένη όπως ήταν και τα μέτρα που πήραμε στην αρχή και σταματήσαμε τη διασπορά της νόσου και δεχόμαστε συγχαρητήρια από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Κάποια μέτρα θα αρθούν στις 27 Απριλίου».

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)