• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς κινήθηκαν οι ισχυροί άνεμοι με ριπές 120 χιλιομέτρων στις φωτιές της Αττικής

Πώς κινήθηκαν οι ισχυροί άνεμοι με ριπές 120 χιλιομέτρων στις φωτιές της Αττικής

Με ταχύτητες που άγγιζαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα κινούνταν οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές της Αττικής τη Δευτέρα οπότε και ξεκίνησε η τραγωδίες με τις πυρκαγιές.

 

Σύμφωνα με την υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφεται η ραγδαία ενίσχυση του ανέμου, κατά το διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες γεγονός το οποίο συνετέλεσε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς προς την περιοχή του Αγ. Ανδρέα/Μάτι. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη. Αξίζεις επίσης να παρατηρηθεί πως παρά τη γενική εξασθένιση του ανέμου μετά τις 22:00, μέτριας έντασης άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν, με βάση την πρόγνωση, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, απόρροια της τοπογραφίας και του μικροκλίματος που δημιουργεί η φωτιά.

Η συνοπτική κατάσταση της Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση θυελλωδών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων στην Ανατολική Στερεά και Αττική.

Οι ριπές έφτασαν στα 100-120 km/h σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h. Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (μεγαλύτερες των 37°C) και χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στο διάστημα από Δευτέρα 23/07/2018 ώρα 15:30 μέχρι Τρίτη 24/07/2018 ώρα 06:00, όπως αυτή προβλέφθηκε πιλοτικά από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE.