• Αρχική
  • Άρθρα
  • Politico: Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό κυβερνητικών αντί υγειονομικών

Politico: Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό κυβερνητικών αντί υγειονομικών

«Αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό μελών της ελληνικής κυβέρνησης πριν από γιατρούς» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Politico,

στο οποίο αναφέρεται στις καταγγελίες που έγιναν στη χώρας σχετικά με τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό υπουργών κι άλλων μελών της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο που ορίζει τον εμβολιασμό στελεχών «κρίσιμων στην λειτουργία της κυβέρνησης» μαζί με υγειονομικούς και άτομα που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αρχική λίστα των 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα, μεταξύ των οποίων μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής ιατρικών κέντρων και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων» γράφει η γερμανική εφημερίδα, είναι μεταξύ των 471 ατόμων που έχουν εμβολιαστεί από την Κυριακή. Ορισμένοι εξ αυτών είναι «σχετικά νέοι» παρατηρεί το Politico καθώς διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Αφού γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί εμβολιασμού 126 κυβερνητικών που έχουν «κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία της κυβέρνησης», σημειώνεται πως το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική από πλευράς γιατρών και της αντιπολίτευσης.


Η εφημερίδα παραθέτει τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου για την πρακτική που ακολουθήθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, όπου αναβλήθηκε ο εμβολιασμός υγειονομικών για να εμβολιαστούν «ισάριθμοι υπουργοί», ενώ συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ και την απάντηση της διοίκησης περί «λάθους στον προγραμματισμό» και εμβολιασμό «56 εκ των 61 υγειονομικών, όπως ήταν προγραμματισμένο».
Κριτική από τον αντιπολίτευση
Στη συνέχεια του άρθρου το Politico, αναφέρεται στις επικρίσεις που εκφράστηκαν από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε «τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς που μπήκαν στη σειρά για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που δεν υπάρχουν αρκετά ούτε για τους γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους για να εμβολιαστούν».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αντέκρουσε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συμβολικού εμβολιασμού, αναφέροντας πως «δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση, αλλά πολιτικές χάρες».

Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης
«Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως η προτεραιότητα στα εν λόγω στελέχη δόθηκε με απόλυτη διαφάνεια και μία νέα λίστα θα δημοσιευτεί σχετικά με τους αξιωματούχους που θα εμβολιαστούν έως το τέλος του μήνα» συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ παραθέτει και της επικρίσεις από πλευράς του Ηλία Μόσιαλου.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω νέα άτομα να εμβολιάζονται, ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά είναι στην κυβέρνηση ή σε επιστημονικά πόστα. Πρέπει να γίνει το εμβόλιο σε ευπαθείς ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν εάν αρρωστήσουν».

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου – έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν πρώτοι, συμβολικά.

(Sputniknews – φωτο:screenshot)