Ποιος είναι ο «Fighting Joe» που επισκέπτεται την Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από σήμερα και θα αποχωρήσει αύριο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ -Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps.

Ο Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ, που από στρατιωτικούς αναλυτές χαρακτηρίζεται ως «σκληρό καρύδι», καθώς προέρχεται από τις τάξεις των Πεζοναυτών, βρίσκεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που προέρχεται από τις τάξεις των ΟΥΚ…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news.gr, η επίσκεψη του «Fighting Joe», όπως τον φωνάζουν, έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλα δείχνουν πως ο πόλεμος στη Συρία ετοιμάζεται να μπει στο τελικό του στάδιο, με την επικείμενη μάχη στην Ιντλίπ, με την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι πάνω από έντονη, ενώ και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι στο ναδίρ.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είχε απασχολήσει τους δύο άντρες και στην τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ- «συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Τον Μάιο υπήρξε συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και για θέματα που αφορούν στη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα, οπότε εκτός απροόπτου και στην αυριανή συζήτηση των δύο αρχηγών θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

Το προφίλ του «Fighting Joe»
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ δεν είναι κανένας… άκαπνος, αλλά σύμφωνα με το βιογραφικό του ο πατέρας του πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας και οι θείοι του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος ηγήθηκε μιας από τις πρώτες μονάδες πεζοναυτών που μπήκαν στο Ιράκ το 2003 και για τα κατορθώματά του την εποχή εκείνη κέρδισε το προσωνύμιο «μαχόμενος Τζο» («Fighting Joe»).

Το 2013 ανέλαβε τη διοίκηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και επέδειξε μεγάλη μαεστρία στον χειρισμό των Αφγανών πολιτικών.

Ανέλαβε το Γενικό Επιτελείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2015 μετά από επιλογή του Μπάρακ Ομπάμα.

Είναι ένα από τα στελέχη της αμερικανικής πολεμικής μηχανής που δημιούργησε πρωτοσέλιδα στις ΗΠΑ, όταν δήλωσε πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu