Πέθανε ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο πτέραρχος Νίκος Κουρής. Ο πρώτος αεροπόρος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Εμβληματικό πρόσωπο της ΠΑ, έζησε μεγάλα γεγονότα, μεταξύ των οποίων και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο Νίκος Κουρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Φοίτησε στη Σχολή Ικάρων και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1950. Σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία ως Ιπτάμενος Αξιωματικός, αρχικά ως χειριστής αεροσκαφών και εκπαιδευτής αέρος, στη συνέχεια ως διοικητής Μοίρας Αναχαίτισης και Πτέρυγας Μάχης.

Σαν χειριστής αεροσκαφών συμπλήρωσε πάνω από 6500 ώρες πτήσης σε 15 διαφορετικούς τύπους μαχητικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Διετέλεσε Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης και το 1980 έγινε Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μετά τη Σχολή Ικάρων, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας και στο Βρετανικό Κολλέγιο Αμυντικών Σπουδών.

Τον Ιανουάριο του 1982 επελέγη ως Αρχηγός ΓΕΑ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε ανέλθει στην εξουσία τρεις μήνες νωρίτερα (Οκτώβριος 1981).

Παρέμεινε επικεφαλής της Αεροπορίας ως το Δεκέμβριο του 1984, οπότε και προήχθη σε Πτέραρχο και ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως το καλοκαίρι του 1989. Ο Κουρής υπήρξε ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που προερχόταν από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήταν ο μακροβιότερος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Δεκέμβριος 1984-Ιούλιος 1989). Ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο επαινέθηκε για την επιτυχή αντιμετώπιση των Τούρκων στην κρίση του 1987, καθώς επίσης και για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της παρακρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης Κόκκινη Προβιά, που δρούσε στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας από τη δεκαετία του ’50, όταν είχε υπογραφεί συμφωνία του ΓΕΕΘΑ με την αμερικανική CIA.

Μετά την αποχώρησή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, και ανέλαβε Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

Τα χρόνια 1993-1996 ήταν Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Στην κρίση των Ιμίων, είχε επιθετική στάση και ζήτησε τη χρησιμοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) για τον αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης.

Όμως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τον αγνόησαν και προτίμησαν να λυθεί το θέμα με αμερικανική μεσολάβηση.

Ο ίδιος ο Κουρής κατηγόρησε το Σημίτη λέγοντας ότι είχε «μια ανεξήγητη αντιπάθεια» προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν παντρεμένος με τη Γιολάντα Αγγελοπούλου και είχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu