• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση υπουργείου Δικαιοσύνης για τους απλήρωτους ασκούμενους δικηγόρους

Παρέμβαση υπουργείου Δικαιοσύνης για τους απλήρωτους ασκούμενους δικηγόρους

Ασκούμενοι δικηγόροι: Την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη λήψη άμεσων ενεργειών προκάλεσε η προ ημερών επιστολή του Προέδρου των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, σχετικά με τη καταβολή οφειλομένων μισθών σε ασκούμενους δικηγόρους που συμμετέχουν σε Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

«Έχουµε γίνει αποδέκτες αναφορών ασκούμενων δικηγόρων, που πραγµατοποιούν από 30.8.2021 πρακτική άσκηση σε δικαστήρια και εισαγγελίες, στα πλαίσια του προγράµµατος ΕΣΠΑ «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νοµικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλµατος δικηγόρου», σύµφωνα µε τις οποίες (αναφορές) δεν έχει µέχρι σήµερα καταβληθεί η προβλεπόµενη αµοιβή των 600 ευρώ ανά µήνα» ανέφερε ο κ. Βερβεσός. 

«Επειδή οι συνάδελφοι διανύουν ήδη τον τρίτο µήνα πρακτικής άσκησης, και δεν έχουν ακόµη λάβει την οφειλόμενη αμοιβή για τις εκ µέρους τους παρασχεθείσες υπηρεσίες, παρακαλούµε όπως προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να καταβληθούν άµεσα τα οφειλόµενα σε όλους τους συµµετέχοντες ασκούµενους δικηγόρους».

Η ανταπόκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξε άμεση με την υπηρεσιακή γραμματέα να καλεί με έγγραφό της προς τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει από την Υπηρεσία η κίνηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την πληρωμή στον προσήκοντα χρόνο των οφειλόμενων αμοιβών των ασκούμενων δικηγόρων.

«Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μήνες η οφειλόμενη από το Υπουργείο αμοιβή για την πρακτική άσκηση των ασκούμενων δικηγόρων που απασχολούνται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης» αναφέρεται στο έγγραφο, με την υπηρεσιακή γραμματέα να επισημαίνει πως «επίσης, το γραφείο μας τις τελευταίες δύο μέρες έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από τους ίδιους τους ασκούμενους δικηγόρους για την καθυστέρηση αυτή». 

Παράλληλα, σημειώνεται προς την Υπηρεσία Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ ότι έχει προσκομίσει στο Υπουργείο δύο καταστάσεις πληρωμής, οι οποίες «έχουν συνυπογράφει από εσάς, η μεν πρώτη στις 2/11/2021 και η δεύτερη στις 16/11/2021».

Και καταλήγει η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι το ζήτημα που έχει τεθεί εκθέτει σοβαρά το Υπουργείο, ενώ συγχρόνως το Υπουργείο δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή, γεγονός που προκύπτει άλλωστε από την χρονική αλληλουχία των υπογραφών επί των καταστάσεων δαπάνης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα:

  1. Ποια χρονικά διαστήματα καλύπτει κάθε μια από τις παραπάνω πληρωμές.
  2. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει από την Υπηρεσία σας η κίνηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την πληρωμή στον προσήκοντα χρόνο των οφειλόμενων αμοιβών των ασκούμενων δικηγόρων».

dikastiko

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.