• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση για τις φωτογραφίες των απανθρακωμένων θυμάτων της πυρκαγιάς ζητούν δημοσιογράφοι

Παρέμβαση για τις φωτογραφίες των απανθρακωμένων θυμάτων της πυρκαγιάς ζητούν δημοσιογράφοι

Δεκάδες δημοσιογράφοι ζητούν την κινητοποίηση των οργάνων της ΕΣΗΕΑ, κατά του φαινομένου της αναπαραγωγής φωτογραφιών με απανθρακωμένα πτώματα.

 

Στην Ένωση και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας εστάλη επιστολή 130 δημοσιογράφων που ζητούν την κινητοποίηση των οργάνων της απέναντι στο φαινόμενο της αναπαραγωγής φωτογραφιών με απανθρακωμένα πτώματα, προς χάριν της «ενημέρωσης».

«Η τραγωδία που έπληξε χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ανατολική Αττική είναι αυτονόητο ότι — ειδικά για τον κλάδο μας — απαιτεί τον σεβασμό μας στο δράμα όσων επλήγησαν και όσων θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων. Είναι πιστεύουμε απόλυτη ανάγκη και το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να προστατεύσουν απ’ αυτόν τον κανιβαλισμό τους ανθρώπους που θρηνούν και δεν έχουν δώσει σε κανέναν την άδεια να χρησιμοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς τους, αλλά και τον κλάδο από την περαιτέρω απαξίωση, μέσω τέτοιων αχαρακτήριστων ενεργειών» αναφέρεται στην επιστολή.

Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν είναι το μοναδικό, όπως υποστηρίζουν, αλλά είναι από τα πιο ακραία. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραβιάσεων της δεοντολογίας, αναπαραγωγής fake news και ασέβειας απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους» προσθέτουν.

Η ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη με ανακοινώσεις της έχει καταδικάσει την δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών και επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας της ένωσης που ρητά αναφέρει ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου.