• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραλύει η χώρα! Μοναδική «ανάσα»: Απεργούν και οι «ειδικοί»

Παραλύει η χώρα! Μοναδική «ανάσα»: Απεργούν και οι «ειδικοί»

Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, εκφράζοντας, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Μαζί απεργούν και τα ΜΜΕ, όπερ σημαίνει πως για σήμερα δεν θα ακουστούν οι εκτιμήσεις των «ειδικών» για τα κρούσματα και τα εμβόλια.
 
Για την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και το ΠΑΜΕ μία ώρα πριν, στις 10 στο πρωί, στα Προπύλαια.

Στους κεντρικούς (και όχι μόνο) δρόμους της Αθήνας, αναμένεται έτσι κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η κίνηση θα είναι αυξημένη, αναγκάζοντας οδηγούς και επιβατικό κοινό να οπλιστούν με υπομονή για μία ακόμη φορά από τη στιγμή που στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, χειρόφρενο θα τραβήξουν για 24 ώρες Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 09:00 έως τις 21:00, πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας τους.

Τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ θα μείνουν επίσης ακινητοποιημένα αύριο, ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας.

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ


Την ίδια ώρα, μπορεί το πρωτοδικείο Πειραιά να έκρινε παράνομη την αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ, ωστόσο τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρησή της στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, απευθύνουν επίσης κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 αύριο τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.
Ποιοι άλλοι θα απεργήσουν

Στην μεγάλη κινητοποίηση, θα λάβουν επίσης μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, όπως επίσης οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα υπουργεία.

Παράλληλα, τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) θα «σιγήσουν» από τις 05.30 π.μ. έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής (11/06), μετά την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας επίσης στο νομοσχέδιο το οποίο, όπως σημειώνει, «ουσιαστικά θεσμοθετεί νέα ήθη επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες».

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΟΑΣΘ

Στην απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ για αύριο, θα συμμετάσχει ο ΟΑΣΘ ενημερώνοντας με σχετική του ανακοίνωση πως θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.
Τα ΚΤΕΛ, θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό.