Αναλυτικά η ανακοίνωση
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και με δεδομένη την ήδη εκφρασθείσα θέση της, ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού», επισημαίνει τα ακόλουθα:
Α. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.
Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.
Β. Σε μία χώρα με ισχυρούς δικαιοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η χώρα μας, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή.
Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας αλλά και ως κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει μια διαφανή, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση των Νόμων.
Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας.
Γ. Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης.
Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Δ. Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες.
Ε. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας.
(φωτο:intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χρηματιστήριο: Σε άνθιση η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων – Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι επενδυτές
- Καιρός σήμερα: Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ σαρώνουν τη χώρα
- Άγριο έγκλημα στην Αλεξανδρούπολη: Νεκρός ηλικιωμένος με πολλαπλές μαχαιριές
- Γάζα: Τουλάχιστον δυο νεκροί σε πλήγμα του Ισραήλ
- Ομπάμα: «Ο πολιτικός λόγος στις ΗΠΑ έχει καταντήσει παράσταση για κλόουν»
- Ζήτημα επιβίωσης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η αύξηση της ανταγωνιστικότητας – Οι νέες προτάσεις
- Θ. Κοντογεώργης: Να κλείσουμε το αυτιά μας στην τοξικότητα των άκρων
- Τα «καλύτερα παιδιά»: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην απανθρακοποίηση
- Ειρηνικός: Το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας προχωρά στην κατάσχεση άλλων 2,4 τόνων κοκαΐνης -ΦΩΤΟ
- Σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΦΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΑΝΕΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΔΥΠΑ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ









