«Όνειρό μου να καταργηθούν τα έγγραφα στο Δημόσιο»: Ποιός έκανε αυτή τη δήλωση;

Για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, τους μεγάλους κλάδους επαγγελμάτων μίλησαν οι καλεσμένοι στη συζήτηση «How Important is Digital Transformation for the Greek Economy»,

στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου.

«Το 2019 μετρήσαμε, 40 εκατ. συναλλαγές πολιτών στο δημόσιο, το 2023 σχεδόν 1,5 δισ. συναλλαγές. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Όμως, πέραν αυτού, το πιο σημαντικό είναι πως στις συναλλαγές αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι όχι μέσω login πολιτών σε κάποια υπηρεσία, αλλά ανταλλαγής πληροφορίας του δημοσίου, από μια υπηρεσία στην άλλη, με διαλειτουργικότητα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χωρίς να προσέλθει σε κάποια υπηρεσία» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Όπως είπε, ο πολίτης δεν χρειάζεται να αντλεί στοιχεία σε μορφή εγγράφου ή σκαναρισμένου εγγράφου για να το προσκομίσει κάπου και δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας υπάλληλος από την άλλη που θα κοιτάζει αν αυτά είναι σωστά.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος γνωστοποίησε πως το gov.gr ξεκίνησε με 500 υπηρεσίες και έχει πλέον 1.730 τώρα, ενώ το κέντρο διαλειτουργικότητας ξεκίνησε με 20 υπηρεσίες και σήμερα έχει 220. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το τι γλιτώνει ο πολίτης και τι γλιτώνει το δημόσιο, εκτιμήθηκε στα 270 εκατ. μέχρι το 2022 για το gov.gr, ενώ για διαλειτουργικότητα 546 εκατ. από το 2020 – 2022. Όμως, το όφελος είχε αποτιμηθεί στην πενταετία σε 1,3 δισ. ευρώ για το gov , σε 1,7 δισ. ευρώ συνολικά για τη χώρα μέσω της διαλειτουργικότητας» σημείωσε.

O κ. Αναγνωστόπουλος διεμήνυσε πως τα σημαντικά έργα χρειάζονται σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν ενώ κατέληξε λέγοντας πως «προσωπικό μου όνειρο θα ήταν η κατάργηση των εγγράφων στο δημόσιο».

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί