• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι δήμοι της Αττικής τιμούν την Ημέρα μνήμης της Γενοκτόνιας των Ποντίων

Οι δήμοι της Αττικής τιμούν την Ημέρα μνήμης της Γενοκτόνιας των Ποντίων

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τίμησαν οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής,

είτε με κατάθεση στεφάνου σε μνημείο, είτε με μήνυμα των δημάρχων, αφού τα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, δεν επέτρεψαν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις με τη συγκέντρωση κόσμου.

Στον Δήμο Αιγάλεω, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε ειδική εκδήλωση στο Ηρώο της Πλατείας Αγίας Αικατερίνης, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού. «Η τραγωδία της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι από τα γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία μας, καθώς υπήρξε εξέχουσα προσφορά ηρωισμού και αυταπάρνησης σε αξίες και ιδεώδη, που ενσαρκώνουν το βαθύτερο νόημα του ανθρώπου και της ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο κ. Γκίκας.

Σε μία συμβολική κίνηση λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.

«Είναι ιερή υποχρέωση όλων μας να μην λησμονήσουμε ποτέ αυτά που συνέβησαν και καταγράφηκαν με τα πιο μελανά χρώματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Στον προσφυγικό Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας με τον μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας ποντιακής καταγωγής, χρέος όλων μας είναι να διατηρούμε την παράδοση και τη μνήμη του Πόντου ζωντανή μέσα στον χρόνο», τόνισε ο κ. Βούρος.

Ο Δήμος Ελευσίνας ως ένδειξη σεβασμού και πένθους θα φωτίσει κατά τις βραδινές ώρες το δημαρχείο με δύο χρώματα το κόκκινο και το μαύρο.

Ειδική αναφορά έκαναν δήμοι και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, όπως ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και ο Δήμος Καισαριανής, ενώ το δικό τους μήνυμα γι’ αυτή την ημέρα μνήμης έστειλαν οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαϊδου, Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, Φυλής Χρήστος Παππούς, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

(φωτο:screenshot)