Ο Δένδιας σε Νότια Αφρική και Μοζαμβίκη – Θα τους στείλει…δώρο εμβόλια;;

Όπως συνηθίζει εξάλλου να κάνει.

Επίσκεψη στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Κατά την παραμονή του στις ανωτέρω χώρες, σήμερα και αύριο 25 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας μετέβη στη Νότια Αφρική και σήμερα αναμένεται να έχει στην Πρετόρια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ (Naledi Pandor). Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο SAHETI, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, κ. Δαμασκηνού. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής και, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Νότιο Αφρική είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή μετά από 25 έτη.

Την Τετάρτη στη Μοζαμβίκη
Αύριο Τετάρτη ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα. Κατά την παραμονή του στο Μαπούτο, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την ομόλογό του Βερόνικα Μακάμο (Verónica Μacamo). Μετά το πέρας της συνάντησης, προγραμματίζεται υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Στη συνέχεια, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Αντριάνο Αφόνσο Μαλεγιάνε (Adriano Afonso Maleiane). Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ματέους Μαγκάλα (Mateus Magala), τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο, καθώς και με το γενικό γραμματέα Νεολαίας και Απασχόλησης Οσβάλντο Πέτερσμπουργκ (Oswaldo Petersburg).

O υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με το διοικητή της Αποστολής EUTM Mozambique (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Έλληνες οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνομιλίες κατά τις ανωτέρω επισκέψεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.

Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Eπισημαίνεται ότι πρόκειται για το έβδομο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Υποσαχάρια Αφρική, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με τη συγκεκριμένη περιοχή.

(φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί