• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μετακίνηση εκτός νομού – Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται

Μετακίνηση εκτός νομού – Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό λόγω της διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους.Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Για μετάβαση προς την εργασία και επιστροφή με τη σχετική βεβαίωση
  • Για λόγους υγείας και συγκεκριμένα για μετακίνηση σε δομή δημόσιας υγείας με πιστοποίηση και έγγραφο της δομής. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας με την κατοχή πιστοποίησης, δηλαδή βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Μετάβαση σε κηδεία. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί του πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής. Να σημειωθεί πως συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που είναι σε διάσταση και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Ο μετακινούμενος γονέας θα πρέπει να έχει μαζί του α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως:

Πρώτον, κάθε μετακίνηση θα πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.

Δεύτερον, τα στοιχεία που προσκομίζονται πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης και τον χρόνο επιστροφής.

Τρίτον, σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μέσο, ο επιτρεπόμενος λόγος μετακίνησης πιστοποιείται ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Τέλος, σημειώνεται ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες.

(sputniknews – φωτο: eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.