Με κυρώσεις απειλούν την Ελλάδα οι δανειστές

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι αντιτίθενται οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Το ενδεχόμενο κυρώσεων αφήνουν ανοιχτό ευρωπαϊκές πηγές.Τον κίνδυνο κυρώσεων φέρεται να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2020-2022.Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι πιστωτές θεωρούν την επιδιωκόμενη περικοπή των πλεονασμάτων (σ.σ. στο 2,5%) ως παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μεταμνημονιακό πλαίσιο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, έως το 2022.

Πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των εξελίξεων, γνωστοποίησαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν επισήμως για τις κινήσεις της κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Οι ίδιες πηγές, παρότι αναγνωρίζουν την ανάγκη πλήρους αποτίμησης του αντικτύπου των νέων δημοσιονομικών στόχων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των δανειστών.

«Η επόμενη απόφαση για το χρέος είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο. Οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής που καταβάλλει η χώρα για ορισμένα δάνεια» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εκταμιεύσεις των μεταμνημονιακών δόσεων, όσο και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

(πηγή: sputniknews.gr-φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •