Με GPS και… drones καταπολεμούν τα κουνούπια στην Κρήτη

Με σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα η Περιφέρειας Κρήτης με και το ΙΤΕ δίνουν τη «μάχη» για τον περιορισμό των κουνουπιών στην Κρήτη.

 

«Δεχόμαστε καθημερινά πάρα πολλές κλήσεις. Γίνεται μια σοβαρή, επιστημονική δουλειά με υπερσύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όπως drones. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Τμήματος Μοριακής Εντομολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας…», αναφέρει στο Cretalive ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Καμπάνης.

Εκτός απ’ τα εναέρια… μέσα, όμως, υπάρχουν και τα… γήινα. «Έχουμε χαρτογραφήσει όλες τις προβληματικές περιοχές. Δίχως υπερβολή, με το που μπούμε στο αυτοκίνητο το GPS μας οδηγεί από… μόνο του στα σημεία όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη δραστηριότητα κουνουπιών», προσθέτει ο κ. Καμπάνης.

Η ατομική ευθύνη
Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται αν ο άνθρωπος βάζει το… χέρι του στην έξαρση των ενοχλητικών εντόμων, ο κ. Καμπάνης έρχεται να μας διαφωτίσει: «Το 95% των καταγγελιών που δεχόμαστε προέρχεται από ποσότητες στάσιμου νερού μέσα στα σπίτια».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αρκετοί πολίτες, εντελώς ακούσια, μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα στους εαυτούς τους και τους γύρω τους, χωρίς να το γνωρίζουν. Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας γίνεται ακόμη πιο κατατοπιστικός: «Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο νερό για να αναπτυχθούν. Αυτό μπορεί να είναι ένας απλός κουβάς που θα ξεμείνει ή το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια στον κήπο ή τις γλάστρες μας και δεν θα απομακρυνθεί γρήγορα».

Τα πιο… επίφοβα μέρη του σπιτιού είναι οι αυλές, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...