• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μάτι: Στους 91 οι νεκροί και 25 οι αγνοούμενοι – Συνεχίζονται οι έρευνες

Μάτι: Στους 91 οι νεκροί και 25 οι αγνοούμενοι – Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, ενώ παράλληλα διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των 25 αγνοουμένων.

 

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων αγγίζει τους 91 νεκρούς.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα 60 ταυτοποιημένα θύματα, τα 4 άτομα που υπέκυψαν στα τραύματά τους εντός των νοσοκομείων και τους 28 σάκους με υπολείμματα σορών που αναμένουν ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA.

Ωστόσο αυτοί οι σάκοι μπορεί να περιέχουν DNA από πολλά άτομα ή το DNA ενός ατόμου να περιλαμβάνεται σε πολλούς σάκους, κάτι που μπορεί να μεταβάλλει στη συνέχεια των αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής ανακοινώνεται ότι έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής και με τη συνδρομή των συναδέλφων από την Οδοντιατρική Σχολή, για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει τις εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23/7/2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αναγνώρισης.

Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς. Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.

Δεν κρίνεται σκόπιμο να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυσκολίες, γιατί επιβαρύνονται ψυχολογικά τόσο οι συγγενείς όσο και η κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η εκτιμώμενη έκταση των καμένων είναι της τάξης των 1.260 εκταρίων (12.600 στρεμμάτων).