• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μάνδρα και Χαλκιδική ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας και των πλημμυρών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάνδρα και Χαλκιδική ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας και των πλημμυρών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα δυτικά τμήματα της Αττικής αλλά και περιοχές της Χαλκιδικής επλήγησαν ιδιαίτερα από την κακοκαιρία "Νεφέλη".

Συγκεκριμένα στην Μάνδρα, ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι πλημμύρες είχαν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της πόλης και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς κατοίκους.

Αργά χθες το απόγευμα, ορμητικά νερά έκαναν και πάλι μέσα σε μερικά λεπτά την εμφάνισή τους περνώντας από όλες τις κεντρικές οδούς της Μάνδρας και παρασέρνοντας σχεδόν οτιδήποτε έβρισκαν στο πέρασμά τους:

Ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι κλειστοί -από τη χθεσινή μεγάλη καταιγίδα- δρόμοι στην πολύπαθη Μάνδρα και τη γύρω παριοχή, που πνίγηκαν για μια ακόμα φορά από τη δυνατή νεροποντή.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης και φερτών υλικών που δημιούργησε η καταιγίδα και τα οποία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού. Δύσκολες ώρες έζησαν και αρκετοί πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν σώοι. Ειδικότερα, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν ανθρώπους σε δέκα περιπτώσεις από ταράτσες σπιτιών και αυτοκίνητα στη Μάνδρα και σε άλλες πέντε περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.

Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε, αλλά τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».

Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.

 

Πλημμύρες και στην Χαλκιδική

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Χαλκιδική, με την κακοκαιρία να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς οι αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό παράσυρσης ενός επιβατηγού Ι.Χ. αυτοκινήτου από ορμητικά νερά, στη Νικήτη. Για το περιστατικό ενημερώθηκε χθες το απόγευμα η Λιμενική Αρχή Μαρμαρά από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς το όχημα με τους δύο επιβαίνοντες κατέληξε στη θάλασσα.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού, όπου διαπίστωσαν ότι όχημα βρισκόταν εντός της θάλασσας και στην οροφή του οχήματος υπήρχαν δύο άτομα.

Με τη συνδρομή ιδιωτικού κανό και ιδιώτη δύτη περισυνελέγησαν οι δύο επιβάτες του οχήματος, ηλικίας 68 και 60 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Ισχυρότατες καταιγίδες έχουν μετατρέψει τους δρόμους πολλών περιοχών σε ποτάμια, ενώ οχήματα και αντικείμενα στη Νικήτη παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν στη θάλασσα.

Όπως μεταδίδει το halkidikinewsr η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας διεξάγεται με δυσκολία λόγων των έντονων βροχοπτώσεων.

Σημειώνεται πως και οι δύο περιοχές βρίσκονται εντός της “επικίνδυνης ζώνης” των φαινομένων για τις επόμενες ώρες, με την “Νεφέλη” να συνεχίζει να δίνει κατά τόπους και κατά περιόδους μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα ηπειρωτικά.