• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λέκκας: «Όλοι μας φταίμε για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι»

Λέκκας: «Όλοι μας φταίμε για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι»

Πολλαπλές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποδίδει ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Όλοι φταίμε για το Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκδήλωση της λέσχης αστυνομικών Θεσσαλονίκης για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη φετινή φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αναλύοντας τους πυλώνες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που είναι οι επιστήμονες και η τεχνητή πληροφόρηση που πρέπει να παρέχουν, οι επιχειρησιακοί φορείς και η κοινωνία.

«Εμείς οι επιστήμονες δεν δώσαμε έγκαιρα πληροφόρηση. Μετά, για την εκκένωση, οι διαδικασίες είναι μπλεγμένες. Την ευθύνη στα όρια του δήμου έχει ο δήμαρχος, όταν ξεπερνούν τα όρια ο περιφερειάρχης, λίγο μετά ο γενικός γραμματέας. Πού να ξέρει ο δήμαρχος Ραφήνας αν η φωτιά είναι σε άλλο δήμο, όταν το θεσμικό πλαίσιο είναι μπερδεμένο. Και μετά με τι σχέδιο θα γινόταν η εκκένωση, θα άκουγε ο κόσμος», διερωτήθηκε.

Στο συγκεκριμένο σημείο περιέγραψε την περίπτωση ενός ζευγαριού με τα δύο τους εγγόνια που ήταν σε ένα αυτοκίνητο. «Τον σταμάτησε ο τροχονόμος στη Μαραθώνος. Όμως ο παππούς επέμεινε ότι γνώριζε πολύ καλά και έφυγε, για να εγκλωβιστεί εκεί που έμειναν όλα τα αυτοκίνητα. Δεν είμαστε πειθαρχημένοι πολίτες», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και παρεμβάσεων μίλησε και για τη Μάνδρα, δείχνοντας κυρίως την παλιά κοίτη του ποταμιού, και πώς αυτή είχε καλυφτεί από σπίτια και κτίσματα.

Βίντεο από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Μάτι έδειξε στην ομιλία του ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής Χαλκιδικής αντιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης, τονίζοντας πως η πλειοψηφία των πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η χώρα μας, αναφέρεται δύο φορές στον πίνακα με τις φονικότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Ο κ. Κατιρτζίδης ανακοίνωσε ακόμη πως για πρώτη φορά φέτος έγινε πιλοτική εφαρμογή μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς σε συνεργασία της πυροσβεστικής με το αστεροσκοπείο. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που δείχνει με επιστημονικά δεδομένα την εξέλιξη που θα έχει μία πυρκαγιά και έτσι λαμβάνονται καλύτερα μέτρα αντιμετώπισης από την πυροσβεστική.

(Protothema)