Παράλληλα όμως κρίθηκε ότι για να είναι νόμιμη η ρήτρα που θα προβλέπει τις μονομερείς αυξήσεις, πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι: 1) να έχει η ρήτρα σαφή και κατανοητά κριτήρια και 2) ο ασφαλισμένος να έχει επαρκή ενημέρωση ως προς το περιεχόμενο του συμβολαίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η σύμβαση πρέπει να περιγράφει με τρόπο με τον οποίο ο μέσος ασφαλισμένος να καταλαβαίνει, πώς θα υπολογίζονται οι αυξήσεις και ποιες θα είναι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες που θα έχει, αλλά και τα κριτήρια πρέπει να είναι συγκεκριμένα, εύλογα και κατά το δυνατόν ορισμένα.
Ακόμα και αν τα κριτήρια βασίζονται σε εσωτερικά τεχνικοοικονομικά δεδομένα της ασφαλιστικής εταιρείας που δεν είναι δημόσια προσβάσιμα ή σε δεδομένα σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών υγείας που δεν προκύπτουν από δημόσιους δείκτες, η ρήτρα μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη εφόσον η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει στον ασφαλισμένο τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να μπορεί να κατανοήσει και να ελέγξει την αναπροσαρμογή.
Παράλληλα, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες τόσο πριν υπογράψει τη σύμβαση όσο και κατά τη διάρκεια ισχύος της, προκειμένου να μπορεί να επαληθεύει αν οι αυξήσεις γίνονται σύμφωνα με τα καθορισμένα κριτήρια.
Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι για να είναι έγκυρη η ρήτρα, «πρέπει να περιγράφει σαφώς τον τρόπο λειτουργίας της αναπροσαρμογής, με δυνατότητα ανάλυσης και επεξήγησης κατά τις διαπραγματεύσεις, ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί να ελέγχει κατά τη διάρκεια της σύμβασης ότι οι αυξήσεις γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια», ενώ παράλληλα, η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να δεσμεύεται ότι θα παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση πριν ενεργοποιηθεί η ρήτρα.
ΑΠΕΜΠΕ,Παν. Τσιμπούκης – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο – Εισήγαγε ναρκωτικά από ΗΠΑ Ισπανία και Βρετανία
- Τι επέτρεψε η Πορτογαλία σε αμερικανικά αεροσκάφη, αρκεί να μην βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές στο Ιράν
- Το βίντεο έγινε παγκόσμιο viral: Επικίνδυνο ψάρι δαγκώνει θανάσιμα ακόμη και κομμένο στα 2
- Δήμος Αθηναίων: Τοποθετούνται φωλιές για χελιδόνια και πετροχελίδονα στην καρδιά της πόλης
- Οι βρετανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στον Κάνιε Γουέστ λόγω «αντισημιτικών σχολίων»
- Όρμπαν προς Ρωσία: “Στη διάθεσή σας”
- Ώρες αγωνίας για το Ιράν – Τι αναφέρει ο ΟΗΕ – Σε ποιούς μοιράζονται προληπτικά χάπια ιωδίου
- Εξεταστική με tablet από τέλη Μαΐου για τους φοιτητές του ΑΠΘ – Ποιοι οι 6 άξονες δράσεων φοιτητικής μέριμνας
- Καταβολή αδειοδωρόσημου Πάσχα 2026 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους
- Τ. Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε την περιφέρεια με μεγάλες επενδύσεις και 700 νέες θέσεις εργασίας









