• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καίγεται ο Έβρος! Η 11η φωτιά το τελευταίο δεκαήμερο θέτει σε συναγερμό τις αρχές – Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Καίγεται ο Έβρος! Η 11η φωτιά το τελευταίο δεκαήμερο θέτει σε συναγερμό τις αρχές – Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τοπικοί παράγοντες και πυροσβεστική αφήνουν ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Ιδιαίτερα δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε αρκετά δύσβατα σημεία έδωσαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στην επιχείρηση συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ με την έναρξη της φωτιάς πραγματοποίησε ρίψεις νερού το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», είχε δηλώσει νωρίτερα τη νύχτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Γίνεται μεγάλη αντιπυρική ζώνη στο σημείο -(δρυμός Νίψας) από οχήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του στρατού και της Περιφέρειας για να παγιδευτεί η φωτιά και να μην εξαπλωθεί προς την περιοχή Προφήτη – Ηλία Λουτρών.

Το πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων φτάνει από το φράγμα προς τον δρυμό της Νίψας, απειλώντας το χωριό, με τους κατοίκους του να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης όποτε κι αν αυτό απαιτηθεί.

«Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σε δέκα ημέρες είχαμε εννέα μέτωπα φωτιάς εδώ στην περιοχή του Έβρου. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες που έχουμε την εμφάνιση πυρκαγιών εδώ στην περιοχή μας. Εντούτοις, φέτος, το πράγμα έχει ξεφύγει».

Μάλιστα το ότι η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπασε σε περάσματα μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία φουντώνει τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο τύπου Μόρια στον Έβρο, κάτ που αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων:

«Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών».

Κάτοικοι και φορείς καλούν τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν άμεσα τι συμβαίνει σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπου κάποιοι εκμεταλλεύονται την ξηρασία της περιόδου για να προκαλέσουν εικόνες Λέσβου.

(ΦΩΤΟ:Screenshot)