• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ζωή στις στάχτες: Οι κάτοικοι του Ματιού επιστρέφουν διστακτικά σε ότι απέμεινε

Η ζωή στις στάχτες: Οι κάτοικοι του Ματιού επιστρέφουν διστακτικά σε ότι απέμεινε

Χωριό «φάντασμα» θυμίζει το Μάτι, πέντε μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας.

 

Οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι εργάτες των συνεργείων καθαρισμού, άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καθώς και εθελοντές που διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ανήμπορους ηλικιωμένους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η ζωή επανέρχεται σιγά-σιγά στον οικισμό, με τους μόνιμους κατοίκους να προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.

Καμμένα αυτοκίνητα εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στις αυλές των σπιτιών, μάρτυρες της μεγάλης καταστροφής.

Κλιμάκιο του στρατού εξακολουθεί να λειτουργεί κέντρο βοήθειας στην Αργυρή Ακτή, ενώ μέσα στον οικισμό είδη πρώτης ανάγκης διανέμει ακόμη ένα έκτακτο κέντρο που έχει στηθεί μέσα σε μια καφετέρια. Κλιμάκιο μηχανικών συνέχισε και σήμερα την καταγραφή των ζημιών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση των κτιρίων ως «κόκκινα» που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε ως «κίτρινα».

Προβληματισμός υπάρχει στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, αφού και οι εναπομείναντες παραθεριστές τα εγκαταλείπουν.

Στο παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Αργυρή Ακτή που γράφτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία της καταστροφής ή Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν επιτρέπει την πρόσβαση ενώ περαστικοί έχουν αφήσει στην είσοδο κεριά στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.