• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ουκρανική κοινότητα έλαβε μέρος στο 7ο Φεστιβάλ «Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις»

Η Ουκρανική κοινότητα έλαβε μέρος στο 7ο Φεστιβάλ «Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις»

Η Ουκρανική κοινότητα έλαβε μέρος στο 7ο Φεστιβάλ «Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις»

Από τις 17 ως τις 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Δήμος. Ο κύριος σκοπός της γιορτής είναι να ξεδιπλώσουν την ποικιλομορφία και τον πολιτιστικό πλούτο των λαών που κατοικούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης η Ουκρανική κοινότητα Βορείου Ελλάδος «Τζερελό – Πηγή» στα πλαίσια της γιορτής παρουσίασε τις λαϊκές παραδόσεις.

Στο προαύλιο χώρο του Δημαρχείου όπου έλαβε χώρα το Φεστιβάλ, υπήρχε Ουκρανικό περίπτερο στολισμένο στο παραδοσιακό Ουκρανικό στυλ, όπου εκτίθενται διάφορα έντυπα (ιστορική, θρησκευτική, παιδική λογοτεχνία, ειδικές εκδόσεις). Στις 18 Μαΐου στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ ανέβηκαν τα μέλη της Ουκρανικής κοινότητας. Από την χορωδία της κοινότητας υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τιμημένης καλλιτέχνιδος της Ουκρανίας Ολένα Ραζούμνα ακούστηκαν Ουκρανικά παραδοσιακά και δημοφιλή τραγούδια. Η κα. Ολένα Ραζούμνα συνόδευσε το τραγούδι «2 κόλιορι» (2χρώματα) με το Ουκρανικό παραδοσιακό μουσικόόργανο – μπαντούρα. Επίσης, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της βισιβάνκα (παραδοσιακό κέντημα) η νεοσύστατη Ουκρανική παιδική θεατρική ομάδα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ίννα Γιερμάκέκανε τον τεμπούτο της. Μετά την εμφάνιση επί σκηνής, την ώρα της παρουσίασης του περίπτερου «Ουκρανία» οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα Ουκρανικά παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία για πολλοστή φορά ετοίμασε η κυρία Όλγα Παντσούκ.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα, που εκπροσωπούσαν διάφορες χώρες και αποφάσισε να βραβεύσει την Ουκρανική κοινότητα για τον καλύτερο στολισμό και την λειτουργία του περιπτέρου της. Ευχαριστούμε την Ειρήνη Αραμπατζή, την Έλενα Τοπάλογλου και όλους αυτούς που με την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ συνέβαλαν σε αυτή την αναγνώριση.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε πολύγλωσσα πολιτιστικά σεμινάρια, master-classes, φιλικές συζητήσεις, ενδιαφέροντες εκδηλώσεις. Η κοινότητά μας αποκάλυψε τις πιο λαμπρές παραδόσεις του λαού μας στους ξενόγλωσσους φιλοξενούμενους.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •