• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελληνική παραλία που φοβούνται οι Τούρκοι – Το μυστικό που κρύβει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελληνική παραλία που φοβούνται οι Τούρκοι – Το μυστικό που κρύβει (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως την έχουν ονομάσει…

Τα Σεϊτάν Λιμάνια στον νομό Χανίων.

Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει η παραλία πολλούς επισκέπτες.

Πιο παλιά αποτελούσε ένα «μυστικό» που γνώριζαν μόνο οι ντόπιοι και οι ψαγμένοι.

Τα καταγάλανα νερά, η τρομερή θέα και η επιβλητικότητα των τεράστιων βράχων δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητο ακόμα και τον πιο απαιτητικό!!!

Είναι και κάτι άλλο! Η περιπέτεια και η ιστορία που κρύβει αυτή η παραλία!

Τα Σεϊτάν Λιμάνια είναι ένας από τους τρεις όρμους που δημιουργεί ή θάλασσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου και βρίσκονται σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο των Χανιών.

Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου, δημιουργώντας μικρούς όρμους.

Γι’ αυτό οι Τούρκοι έδωσαν στην περιοχή την ονομασία Σεϊτάν, που σημαίνει «διαβολικός», λόγω της επικινδυνότητας των ρευμάτων στην περιοχή, που αποτελούσαν απειλή για τα πλοία επί Τουρκοκρατίας!!!

Ακόμα και οι ακτές μας δεν τους ήθελαν!

 Επομένως τα Σεϊτάν Λιμάνια μεταφράζονται ως «Διαβολολίμανα», αν και σε επίπεδο εμφάνισης περισσότερο με τον… παράδεισο θα μπορούσαν να έχουν σχέση, για όσους βέβαια δεν θέλουν να τα καταπατήσουν, καθώς σίγουρα τουρκικά πλοία θα έπεσαν «θύματα» στα βράχια τους.

Μέσα στο άγριο τοπίο με τους κάθετους βράχους και την άγρια ομορφιά, υπάρχει κάτι που το γαληνεύει: Στο βορινότερο κόλπο σχηματίζεται η μικροσκοπική πανέμορφη παραλία του Στεφάνου, με τα βαθιά βαθυγάλανα νερά. Η παραλία αποτελείται από χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Δι(μ)πλοχάχαλο που καταλήγει σε αυτή. Δεξιά κι αριστερά υψώνονται τεράστιοι μαρμάρινοι βράχοι, προστατεύοντας τον κόλπο από τις καιρικές συνθήκες.

Όσοι ασχολούνται με canyoning, μετά από 1-1,5 ώρα καταρρίχησης μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο και με αρώματα θυμαριού να σας περιτριγυρίζουν, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στον παράδεισο. Το μεγαλύτερο ραπέλ (καταρράκτης) έχει ύψος 38μ, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν το μυστικό που κρύβει: Στο μέσο του υπάρχει ένα άγνωστο σπήλαιο με εξαιρετικό διάκοσμο, μήκους περίπου 20μ.

Η πρόσβαση στην παραλία του Στεφάνου, είναι μια μικρή περιπέτεια, αλλά αξίζει τον κόπο!