• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η αστυνομία είχε σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν την πυρκαγιά στο Μάτι που μετατράπηκε σε περιπολίες

Η αστυνομία είχε σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν την πυρκαγιά στο Μάτι που μετατράπηκε σε περιπολίες

Τα «Αν» για την φονική πυρκαγιά στο μάτι είναι αβάσταχτα κυρίως για τους κοντινούς ανθρώπους των θυμάτων. Όσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότερα τέτοια «αν» έρχονται στην επιφάνεια.

 

Μία νέα αποκάλυψη έρχεται από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος και έχει να κάνει με τη διαταγή της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας με μπλόκα σε Νέο Βουτζά και Λύρειο Ίδρυμα.

Αν η απαγόρευση εφαρμοζόταν σίγουρα θα υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, και ευκολότερη απομάκρυνση των πολιτών από τις φλόγες.

Ωστόσο τα μπλόκα που έπρεπε να στηθούν, αντικαταστάθηκαν από 24ωρες περιπολίες στον Άγιο Ανδρέα Καλλιτεχνούπολης, στον Σχινιά-Μαραθώνα, όσον αφορά την περιοχή που επλήγη θανατηφόρα από την πυρκαγιά. Αντίστοιχες περιπολίες, υπήρχαν στην Πάρνηθα-Τελεφερίκ, Άγιο Ιωάννη-Αγίας Παρασκευής, Διόνυσο-Άγιο Πέτρο, Καισαριανή-Καλοπούλα, Λαυρίου-Σουνίου-Αγριλέζα, Ρέμα Χαλανδρίου από Αττική Οδό, Ιπποκράτειος Πολιτεία Κιούρκα, Αυλώνα-Μαλακάσα-Μήλεσι, Ωρωπός-Κάλαμος-Καπανδρίτι-Βαρνάβας, Σχιστού-Κορυδαλού, Πόρτο Γερμενό-Προσύλι-Βίλια, Παπάγου-Χολαργού-Υμηττού, Εκάλης, Άλσος Βεϊκου. Για αυτές τις περιπολίες χρησιμοποιήθηκαν 66 αστυνομικοί με 33 περιπολικά.

Η διαταγή

«… παρακαλούμε όπως, από 07:30 της 23-7-2018 και μέχρι νεωτέρας, εφαρμογή του σχεδίου επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιώντας το σύνολο των διατιθέμενων περιπολιών (πεζών και εποχούμενων), καθώς και των επιπρόσθετων εποχούμενων περιπολιών, όπως αυτές προβλέπονται στα παραρτήματα Α’ και Β’ στις σχετικές, για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς-άμεση ενημέρωση, τον έλεγχο υπόπτων κινούμενων πεζών ή εποχούμενων ατόμων (προσερχόμενων ή εξερχόμενων σε περιαστικά δάση, δασικές εκτάσεις, άλση, αλσύλλια κ.λ.π.) και τον εντοπισμό τυχόν εμπρηστικών-εκρηκτικών μηχανισμών ή άλλων παράνομα μεταφερόμενων αντικειμένων» αναφέρει η διαταγή προς τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ως χώρους ευθύνης επικίνδυνες, για την εκδήλωση πυρκαγιάς, περιοχές.

Στην ίδια διαταγή αναφέρεται επίσης «να εφαρμόσετε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε περιοχές που αναφέρονται στις ανωτέρω (ε’ και ια’) σχετικές, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες». Οι περιοχές, προς απαγόρευση κυκλοφορίας, που είχαν υποδειχθεί από τους δήμους και την περιφέρεια, για την περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, ήταν στην περιοχή Βρανά, στο πευκοδάσος του Σχινιά, στο Άνω Σούλι-Προφήτης Ηλίας, στον οικισμό Προβάλινθο προς Λύρειο Ίδρυμα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζά), στον σταθμό Μεταμόρφωσης προς φράγμα Ραπεντσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης), στην οδό Βορείων Ανέμων στον Βαρνάβα και στην οδό Περιπάτου προς Δασικό Πεντέλης.

Ελαβαν μέτρα όταν αντίκρισαν την καταστροφή

Δυστυχώς τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν όταν πλέον ήταν αργά, όταν αστυνομικοί και πυροσβέστες το πρωί της 24ης Ιουλίου αντίκρισαν τις εικόνες των καμμένων από τη φωτιά ανθρώπων. Τότε δόθηκε «κατεπείγουσα» διαταγή για πρόληψη και αποτροπή, όσο και καταστολή των όποιων εκδηλούμενων πυρκαγιών αρμοδιότητάς μας, παρακαλούμε όπως από λήψεως της παρούσης:

Αναλυτικά η διαταγή

Όλα τα υπηρεσιακά οχήματα, κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, να εστιάζουν την προσοχή τους στην έγκαιρη ενημέρωση, ακόμα και σε περιπτώσεις ‘υποψίας’ εκδήλωσης πυρκαγιάς, πάντα προς τον σκοπό της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψης/καταστολής δασικών πυρκαγιών.

Όλα τα συνεργεία ελέγχων, να εστιάζουν τις έρευνές τους στα υπόπτως κινούμενα οχήματα για την ανεύρεση-εντοπισμό αντικειμένων, πρόσφορων για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς (εύφλεκτων υγρών, στουπιά, γκαζάκια κ.λ.π.).

Εφαρμόσατε, από λήψεως και μέχρι νεωτέρας, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, σε δρόμους που οδηγούν σε δάση, άλση, αλσύλλια κλπ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά τόπους κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών.