Γρεβενά: Μεγάλη η ζημιά στις καλλιέργειες λόγω ξηρασίας

Ο επικείμενος θεριζο-αλωνισμός θα δείξει το μέγεθος της ζημίας

Αρνητικά ρεκόρ φέρεται να καταγράφονται όσον αφορά τις ποσότητες της αγροτικής παραγωγής στην ΠΕ Γρεβενών. Λόγω της παγκόσμιας δυσμενούς συγκυρίας εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης των τιμών των γεωργικών εφοδίων και του κόστους παραγωγής της καλλιέργειας, και σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή που αναμένεται στο νομό λόγω της ζημίας των αροτραίων καλλιεργειών από την ξηρασία, οι γεωργοί μας βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση.

Ειδικότερα, βασικές καλλιέργειες των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας είναι αυτές των αροτραίων καλλιεργειών (σιτηρά, ρεβίθια, φακές, φασόλια, λούπινα, κουκιά). Από τα 424.000 στρέμματα, τα 170.000 στρέμματα καλλιεργούνται με σιτηρά, τα 44.889 στρέμματα καλλιεργούνται με όσπρια (ρεβίθια: 23.000 στρ., φακές: 20.000 στρ., φασόλια: 1.323 στρ., λούπινα: 356 στρ., ρόβη: 184 στρ., κουκιά: 26 στρ.).

Επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας μέριμνα για την άμεση ένταξη των γεωργών της περιοχής μας στα κατάλληλα προγράμματα οικονομικής στήριξης του υπουργείου, και αποζημίωσης για τη ζημία των αροτραίων καλλιεργειών από την ξηρασία (δηλαδή στις ΚΟΕ – πρώην ΠΣΕΑ – 2022), που αναμένεται να αποδειχθεί σύντομα με τον επικείμενο θεριζο-αλωνισμό τους, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Αθανάσιος Φωλίνας.

(gov.gr – φωτο:pexels)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί