• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ετοιμάζουν τη Θεσσαλονίκη για να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων- Η νέα δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιώνει τον Λιακόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ετοιμάζουν τη Θεσσαλονίκη για να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων- Η νέα δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιώνει τον Λιακόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Άαρον Ααρόν στη Θεσσαλονίκη και έγιναν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στο ΥΜΑΘ.

Όπως σας έχουμε πληροφορήσει πολλές φορές, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν τίποτε άλλο από το πρώτο βήμα για να προχωρήσει το σχέδιο των παγκοσμιοποιητών, να γίνει η Θεσσαλονίκη αφού ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων.Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με το voria.gr εκτός από τον κ. Ααρόν, παρευρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, «εκτός από τη μεγάλη ιδέα του Thess Intec», η δημιουργία ενός νέου τύπου τεχνολογικού πάρκου, σε κτηριακές δομές που ήδη υπάρχουν και κρίνονται κατάλληλες για το εγχείρημα.

Επισημάνθηκε ότι οι ελληνοϊσραηλινές συμπράξεις – ερευνητικές και κυρίως επιχειρηματικές – θα αφορούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, τομείς που η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έχει ερευνητικό δυναμικό και τομείς που υπάρχει ζήτηση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με σχετικά παραδείγματα την αγροτεχνολογία, τις ήπιες μορφές ενέργειας, την αποθήκευση, την τεχνητή νοημοσύνη και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο των διεργασιών για την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, που ξεκίνησαν με την προ δύο μηνών συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού ομολόγου του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Σε αυτό το στάδιο ελέγξαμε το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης στον τομέα της καινοτομίας» δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Ααρόν. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Επισκεφθήκαμε πανεπιστήμια, βιομηχανίες. Βλέπουμε πολλές κοινές πρακτικές μεταξύ των δύο χωρών και κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία. Είμαστε σε καλό δρόμο για το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα θεματικά πεδία κοινής δράσης, στα οποία θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα των δύο χωρών. Υπάρχει ένα αρκετά προχωρημένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά θέματα ανώτερου επιπέδου στον τομέα της έρευνας για τα οποία πραγματοποίησα επαφές, ειδικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους εδώ», πρόσθεσε.

«Στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι να ξεκινήσει η συνεργασία σε ένα θεματικό πεδίο, το οποίο θα εξαρτάται από τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητάμε κάθε τέτοιου είδους project» τόνισε από την πλευρά της η κ. Νοτοπούλου.

«Αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε μία ομάδα κοινής συνεργασίας, από το Ισραήλ και την Ελλάδα, όπου εμπειρογνώμονες και πολιτικά στελέχη θα καθορίσουν τα βήματα αυτά» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για ανάγκη αξιοποίηση όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας που διαθέτει η πόλη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι έχει εξαίρετους επιχειρηματίες, εξαίρετους ερευνητές, νέους ανθρώπους με φρέσκιες και νέες ιδέες, επομένως είναι η ώρα της δουλειάς. Σε ένα μήνα από τώρα θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι ως προς τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και τα ιδιαίτερα θεματικά πεδία. Προτεραιότητά μας είναι ο επανασχεδιασμός του στρατηγικού σχεδιασμού της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας».

Το νέου τύπου τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για τον κύριο κυβερνητικό στόχο, να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων» σημείωσε ο κ. Φωτάκης.

«Όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν στο επόμενο βήμα, κατά την επίσκεψη της ισραηλινής επιχειρηματικής αποστολής, με εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Κατόπιν από τη δική μας την πλευρά να δούμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε άλλες δυνατότητες που διανοίγονται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να στηριχθεί αυτό το εγχείρημα».

Υπογράμμισε δε πως από την ελληνική πλευρά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδύσεις ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την καινοτομία. «Έχουν αυξηθεί θεαματικά οι δαπάνες για την έρευνα. Έχουμε φτάσει στο 1,14% του ΑΕΠ, στο Ισραήλ είναι 4,3%» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο κ. Ααρόν «πείστηκε ότι η περιοχή μας είναι μία περιοχή στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και στον τομέα συγκεκριμένου project που μπορεί να προχωρήσουμε».

«Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα για τα οποία μιλήσαμε είναι ότι για να πάει μπροστά το όλο σύστημα χρειάζεται όλοι οι φορείς καινοτομίας και οι τομείς που παράγουν καινοτομία να βρίσκονται κοντά, για να υπάρξει συνεργασία. Η ιδέα ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου τον βρίσκει σύμφωνο και συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του.(φώτο: Eurokinissi)