• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται αύξηση της πληρότητας των πλοίων έως 10% εν όψει καλοκαιριού (ΒΙΝΤΕΟ)

Έρχεται αύξηση της πληρότητας των πλοίων έως 10% εν όψει καλοκαιριού (ΒΙΝΤΕΟ)

Limani peiraia
Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιουνίου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.


Αύξηση στον αριθμό των επιβατών στα πλοία αναμένεται ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, με το υπουργείο Ναυτιλίας να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ έτσι ώστε να ανέβει το επιτρεπόμενο ποσοστό. Σύμφωνα με το OPEN TV, στη πρώτη φάση, αυτό που ζητείται είναι μια αύξηση της τάξεως του 10%, και συγκεκριμένα:

Για τα πλοία κλειστού τύπου (χωρίς καμπίνες) το ποσοστό από το 50% να φτάσει στο 60%
Στα πλοία με καμπίνες από 55% να φτάσει στο 65%
Προς το παρόν η ζήτηση φαίνεται να είναι χαμηλή, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός και κορυφώνεται η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού, προβλέπεται από τις 15 Ιουνίου σταδιακά μια επιπλέον αύξηση η οποία θα φτάνει ακόμα και το 80%. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιουνίου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι δηλώνουν ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων επιβατών κρίνεται αναγκαία για τη δρομολόγηση των περισσότερων ταχύπλοων, καθώς αυτή τη στιγμή που είναι στο 50% δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους.

Aυτή τη στιγμή από τα 85 πλοία, στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40. Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν πολλές εταιρείες είναι τα δρομολόγια των περισσότερων ταχύπλοων ανάλογα με τη ζήτηση να ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων ταχυπλόων ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται πάντα από την κάλυψη της επιβατικής κίνησης.

Πάντως η αρχή έγινε ήδη από την εταιρεία Aegean Speed Lines που ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων του καταμαράν ταχυπλόου HSC SPEEDRUNNER III στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή 5η Ιουνίου 2020. Επίσης για την Πέμπτη 4/6 έχει ανακοινώσει την εκτέλεση δρομολογίου το superjet για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και για την Παρασκευή 5/6 το seajet 2 για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Το ταχύπλοα αυτά θα ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών ενώ έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας από την cοvid-19 που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ.

(Ethnos – φωτο:eurokinissi)