• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιτροπή Φύλου και Ισότητας ΑΠΘ – Να γίνει η γυναικοκτονία διακριτό αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας ΑΠΘ – Να γίνει η γυναικοκτονία διακριτό αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα

Tην έντονη ανησυχία της για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των γυναικοκτονιών, δεκατριών συνολικά από την αρχή του έτους, εκφράζει η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι παρά την αυξανόμενη φονική έμφυλη βία, υπάρχει ακόμα αμφισβήτηση της εγκυρότητας του όρου «γυναικοκτονία» από τον κυρίαρχο λόγο.


«Ανθρωποκτονία μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών, πχ στο πλαίσιο μιας ληστείας. Στις γυναικοκτονίες, το φύλο του θύματος είναι το κυρίαρχο κριτήριο στην επιτέλεση της ανθρωποκτονίας, η οποία λειτουργεί συνήθως ως τιμωρητική πράξη. Πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στην πλειοψηφία τους από άντρες του οικείου περιβάλλοντος και αποτελούν, συνήθως, την κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας, στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και ανδροκρατικών αντιλήψεων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

Πέρα από την αποδοχή του όρου της γυναικοκτονίας ευρύτερα στο δημόσιο λόγο, πρέπει και σε νομικό επίπεδο να κατονομάσουμε σωστά αυτή την εγκληματική πράξη ώστε να δημιουργηθεί σχετικός νομικός μηχανισμός για τη θεσμική προστασία των γυναικών.

Η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών ζητά:
-Την εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας ως διακριτού αδικήματος στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Αυτό, σύμφωνα με την επιτροπή, θα καταδείξει την έμφυλη διάσταση του φαινομένου, αναδεικνύοντας το σεξιστικό κίνητρο της πράξης. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει στην επίγνωση της πραγματικότητας του φαινομένου και στην αντιμετώπισή του -τόσο σε κοινωνικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των κρατικών αρχών, αφού θα υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τυποποίησης, ενώ θα τεθούν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές.

-Την εκπαίδευση/επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα φύλου γενικά και ειδικότερα σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων.

-Την συστηματική επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

-Την ενίσχυση των τμημάτων εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας και την κατάλληλη στελέχωσή τους.

-Την αύξηση των δομών καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και γενικότερα την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας.

-Την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.