• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εντυπωσίασαν οι κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού μετά την Ανάσταση – ΦΩΤΟ

Εντυπωσίασαν οι κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού μετά την Ανάσταση – ΦΩΤΟ

Εντυπωσιακές εικόνες από τους κανονιοβολισμούς στο Λυκαβηττό, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγα λεπτά αφού εψάλη το «Χριστός Ανέστη».

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα βεγγαλικά και οι κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού λίγα λεπτά μετά τις 21.00 το βράδυ, όταν και γιορτάστηκε για τους πιστούς η Ανάσταση. Είθισται μέλη του Ελληνικού στρατού να πραγματοποιούν 21 κανονιοβολισμούς σε ανάλογες εορταστικές περιπτώσεις.

Πώς προέκυψαν οι κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των ετών, με πολλές εκδοχές για την προέλευσή του. Η επικρατέστερη είναι πως η συνήθεια αυτή ανήκε στο Βρετανικό ναυτικό, του οποίου τα πλοία διέθεταν 7 κανόνια με δυνατότητα 3 βλημάτων ανά κανόνι.

(intime)

Αυτό σήμαινε πως το ο μεγαλύτερος αριθμός κανονιοβολισμών που μπορούσαν να βάλουν ήταν 21 βολές. Όταν μάλιστα έμπαινε κάποιο πλοίο στο λιμάνι του Λονδίνου «άδειαζε» με 21 κανονιοβολισμούς, θέλοντας να δείξει τις καλές και ειρηνικές προθέσεις του.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα καθώς οι σχέσεις του Ελληνικού και του Βρετανικού Ναυτικού ήταν πολύ στενές, αφού η Βρετανία υποστήριξε την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1820, ενώ βοήθησε και στρατιωτικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκοαιγυπτιακού ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο.

(intime)

(intime)

(iefimerida)