• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Έκθεση- Kόλαφος: Λειτουργικά αναλφάβητοι οι περισσότεροι μαθητές – Απαρχαιωμένο το εκπαιδευτικό σύστημα

Έκθεση- Kόλαφος: Λειτουργικά αναλφάβητοι οι περισσότεροι μαθητές – Απαρχαιωμένο το εκπαιδευτικό σύστημα

Χρειάστηκαν 4,5 χρόνια σκληροπυρηνικής αριστερής διακυβέρνησης, για να καταλάβουν μερικοί τι εστί Αριστερά.

Οι νέοι, ή μάλλον για να το πούμε σωστά, τα νεαρά Ελληνόπουλα, είναι το μέλλον της χώρας μας. Ναι, τα Ελληνόπουλα, όχι τα παιδιά των μεταναστών όπως θέλουν να μας πείσουν ορισμένοι. Τα Ελληνόπουλα λοιπόν πάνε σχολείο και βγαίνοντας από αυτό ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα εφόδια για να πορευτούν στην μετέπειτα ζωή τους.

Φυσικά γνωρίζουμε, πως όλα αυτά τα χρόνια της δια βίου μάθησης, πραγματική ΓΝΩΣΗ δεν αποκτούν, αλλά αντίθετα παπαγαλίζουν…«εργολαβικά», ορισμένα πράγματα για να φτάσουν να πάρουν το απολυτήριο λυκείου. Εννοείται πως το ίδιο συμβαίνει και στο πανεπιστήμιο και στις διάφορες σχολές που μπορεί να επιλέξουν να πάνε αργότερα.

Όμως παρότι δεν παίρνουν πραγματική γνώση των πραγμάτων, τουλάχιστον μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν και να μετράνε σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, σωστά; ΛΑΘΟΣ! Αυτό έδειξε η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία διαπίστωσε πως σχεδόν οι μισοί μαθητές Λυκείου κινδυνεύουν να τελειώσουν το σχολείο και να είναι λειτουργικά αναλφάβητοι.

Σύμφωνα με την UNESCO: «Λειτουργικά αναλφάβητο είναι κάθε άτομο που είναι ανίκανο να ασκήσει όλες τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι απαραίτητος ο αλφαβητισμός, ώστε να λειτουργεί καλύτερα η ομάδα του και η κοινότητά του και να μπορεί επίσης, ο ίδιος, να διαβάζει, να γράφει και να μετράει, για την προσωπική του ανάπτυξη και για την ανάπτυξη της κοινότητάς του».

Ενώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Λειτουργικά αναλφάβητο είναι το άτομο που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ικανοποιητικά ανάγνωση, γραφή και αριθμητική για να ενταχθεί ως άτομο στην κοινωνία, απολαμβάνοντας πλήρως τα δικαιώματά του».

Σχετικά με την έκθεση, η Αρχή επικαλείται για το συμπέρασμά της αυτό τα στοιχεία από τις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών της Β Λυκείου σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018.

Στα γενικά λύκεια, στην Γλώσσα το 7,1% των μαθητών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση. Στη Φυσική βαθμολογία κάτω από τη βάση πήραν 1 στου δύο μαθητές (48,4%). Στην Άλγεβρα το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν 38,9% και στη Γεωμετρία 44,2%. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα επαγγελματικά λύκεια.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο έτος 2017-2018, που είχαμε ΑΡΙΣΤΕΡΗ κυβέρνηση. Εννοείται πως η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν και πολύ καλύτερα, αλλά ήταν σίγουρα καλύτερη.

Σκεφτείτε επίσης, πως όλοι αυτοί οι λειτουργικά αναλφάβητοι μαθητές, με το σύστημα Γαβρόγλου, μπορούσαν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, ασχέτως την βαθμολογία που είχαν. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμίζονται τα πανεπιστήμια, παρασύροντας ταυτόχρονα προς τα κάτω και όλους τους καλούς μαθητές που υπήρχαν σε αυτά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που εκπροσωπεί η αριστερή ιδεολογία. Όχι ανέλιξη και πρόοδος αλλά στασιμότητα, αν όχι κατάπτωση για όλους. Αυτό ευελπιστεί να διορθώσει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Λύκειο δεν αφορούν μόνο το Λύκειο, αλλά είναι ριζωμένα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κοινώς κάτι δεν πάει καλά, στο όλο σύστημα.

Το σίγουρο είναι πως ένα τέτοιο απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, χρειάζεται χρόνια για να αλλάξει. Γιατί όμως να το αλλάξουν; Συμφέρει στην εκάστοτε εξουσία να απευθύνεται σε ανθρώπους λειτουργικά αναλφάβητους, αφού αυτοί, είτε νέοι, είτε μεγαλύτεροι, είναι εκείνοι που πιστεύουν υποσχέσεις του στυλ κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο, λεφτά υπάρχουν, θα χτυπάμε το ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν κτλ.

Αν κάποιος μάθαινε να σκέφτεται και όχι μόνο να παπαγαλίζει, τότε θα ήταν επικίνδυνος και η όποια εξουσία δεν θέλει να έχει απέναντί της ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΑ άτομα.

(φώτο: Pexels)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...